fbpx
Блиц Новини

Кадри БТВ: През целия си живот не съм виждал такава прогноза за времето, обяви проф. Георги Рачев

Какво време ни чака през уикенда и идната седмица?

След няколкодневните жеги, обхванали страната, започнаха бури, придружени с гръмотевици и проливен дъжд. Най-напред в западна България, като се изтеглят и на изток.

До края на тази седмица преминаващия студен атмосферен фронт ще усили северозападния вятър като поривите ще бъдат по-силни в източните райони и по планините. Температурите ще се понижат с 3-4 градуса, най-осезаемо – в събота, когато в източната половина на страната ще се развива гръмотевична облачност.

Преобладаващата част от гръмотевичните валежи в часовете следобед и вечерта ще са в Централна и Източна България. На запад се очаква успокояване на процесите.

В събота над Западна България облачността ще е с повече разкъсвания, докато на изток – променлива. В централните и източните райони следобед отново ще се оформят гръмотевични валежи, по-интензивни – в Дунавската равнина. Късно вечерта от запад на изток облаците ще се разкъсват и намаляват с тенденция за по-слънчева неделя. Дневните температури през почивните дни ще са от 25 до 30 градуса в събота и с градус-два по-високи – в неделя.

След този бурен, променлив период, започват невиждани жеги. Температурите ще се повишават с всеки ден и от средата до края на седмицата ще достигнат около и дори над 40 градуса. Всяка година това е най-горещият период на лятото, така наречените „горещници“. Температурите на места, особено в котловините надхвърлят 40 градуса, без полъх на вятър.

Прогноза направи проф. Георги Рачев по БТВ.

На помощ идват водните басейни, дебела сянка или климатиците.

По крайбрежието в петък и събота облаците ще са повече, а вятърът ще се усилва и ще носи прохлада. Ще се развиват бързо преминаващи локални валежи, в някои райони – с гръмотевична активност. Вълнението на морето ще е слабо в петък и събота и по-силно – в неделя.

След тази глътка свеж въздух идва и антициклона, който носи горещ въздух от Африка.

Проф. Георги Рачев по БТВ обясни, че горещините не са само у нас, но и в целия свят.

По думите му изминалите 4-5 дни са най-топлите в съвременната история на света.

Това се дължи на прогресиращото глобално затопляне и на природното явление Ел Ниньо. Всяка изминала година е все по-непредвидима по отношение на природни катаклизми.

Увеличава се драстично опасността от пожари, затова трябва да бъдем внимателни, предупреди синоптикът.

Блиц Новини
Билалов се предложи на млада участничка, после я подведе

Кадри: БТВ Билалов се предложи на млада участничка, после я подведе Интересна игра в „Стани богат“ направи варненката Мария Митева. „Честно казано, малко се шашнах от нейната визитка. Учила е в Лион, учила е в Сорбоната, после и в Бразилия, накрая и в Мексико. Там е работила като спасител на …

Блиц Новини
Маските във Фермата паднаха: България избра

Кадри БТВ: Маските във Фермата паднаха: България избра Един от двата отбора категорично вече има зрителската симпатия. Причината не е във физическите дадености, а в морала. Драматична битка на арената на „Фермата“ се проведе между Елбетица и Канатица. Мотивацията за победа на отбора от „Ада“ бе по-голяма и това помогна …

Блиц Новини
Огорчиха Злати Йочев: Никога няма да съм като Хекимян

кадри bTV: Огорчиха Злати Йочев: Никога няма да съм като Хекимян Златимир Йочев най-после в прав текст каза отношението си към Антон Хекимян. Това преди него направиха Светослав Иванов, Николаос Цитиридис, а за Мария Цънцарова отдавна се знае, че много много не му се кефеше. Рожденият ден на водещия на …

error: Content is protected !!