fbpx

Преместването на гигантския контейнеровоз, който запуши Суецкия канал, трябва да завърши до два дни

Новини
външна реклама

кадър: vbox7/Ruptly

Огромният контейнеровоз, който буквално запуши Суецкия канал и доведе до поскъпване на петрола в глобален мащаб, е заседнал в седименти. Дългият близо 400 метра кораб е напълно натоварен и чудовищната му маса от 200 хиляди тона превръща в сериозен проблем засядането му в наносите край десния бряг на ключовия воден път, пише vesti.bg.

Президентът на японската компания собственик Юкито Хигаки обяви, че вероятно днес наносите ще бъдат изчистени в достатъчна степен, така че контейнеровозът да заплава отново.

външна реклама

В момента 10 влекача почистват Суецкия канал на мястото на инцидента. В същото време повече от 200 големи кораба чакат в Червено море.

„Корабът не пропуска вода. Няма проблем с кормилото и витлата. След като го отместим ще може да плава“, посочи Хигаки на пресконференция в Япония и допълни: „Продължаваме работата по премахване на утайките с допълнителни инструменти за драгиране“.

Специализиран смукателен багер, който може да премества 2000 кубически метра материал на всеки час, пристигна на мястото в четвъртък.

Броят на чакащите кораби на южния вход на канала кораби нараства експоненциално, след като контейнеровозът се завъртя и запуши напречно водния път във вторник. През дългия 193 км Суецки канал минава около 12% от световния търговски трафик – основно суровини от Азия и Австралия и петрол от Близкия Изток.

Алтернативният маршрут е около нос Добрата надежда в южния край на Африка, но отнема две седмици повече, а и рисковете, свързани с бури, са много по-големи.

Съветник на президента на Египет заяви, че се надява ситуацията да бъде решена в рамките на два до три дни. Според експерти обаче, ако се наложи контейнерите да бъдат разтоварени насред пустинята на Египет, за да се олекоти контейнеровозът и да излезе от наносите, операцията може да продължи седмици.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …