fbpx

Преди изборите: Радев влиза в кампанията с 42,6%, ГЕРБ води при партиите с 23,1%

Новини
външна реклама

илюстрация: „Алфа рисърч“

Настоящият президент Румен Радев влиза в надпреварата с 42.6 на сто от вота на твърдо решилите да гласуват, показват данни от проучване на „Алфа рисърч„, проведено в периода 4-10 октомври сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Изследването е реализирано със собствени средства, предаде БТА.

Най-силна е подкрепата, която Радев получава от симпатизантите на БСП (над 90 на сто от тях) и Изправи се. БГ (80 процента). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Румен Радев.

външна реклама

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1 на сто. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ, отбелязват от „Алфа рисърч“. За него биха гласували около 15 на сто от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12 на сто – от тези на „Демократична България“, около 30 процента симпатизанти на ВМРО и 10 на сто – на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2 на сто. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху „Демократична България“, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот, коментират анализаторите.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13 на сто са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал, коментират от „Алфа рисърч“. Тъй като проучването е проведено на терен между 4 и 10 октомври, непосредствено след обявяване кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и съдия Лозан Панов и преди издигането на Мустафа Карадайъ, то отразява най-първите обществени реакции, преди претендентите да са по-широко популяризирани и припознати от избирателите, уточняват от агенцията.

Регулярното проучване на „Алфа Рисърч“ за позициите на основните партии и кандидати на старта на предизборната кампания регистрира засилен политически интерес сред българските граждани, мобилизация на партийните симпатизанти и появата на усложнени електорални дилеми с навлизането на нови играчи и в двата вида избори – президентски и парламентарни.

Нагласите на избирателите на старта на кампанията за вторите извънредни и третите парламентарни избори за тази година сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, сочат данните в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии.

ГЕРБ стартира от първото място с 23.1 на сто от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8 процента) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9 процента). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж, коментират социолозите. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат, отбелязват от „Алфа рисърч“ и допълват, че при „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите, смятат анализаторите.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила, коментират от „Алфа рисърч“. На старта на кампанията „Демократична България“ (10.9 на сто) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4 процента). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. „Демократична България“ също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект, отбелязват анализаторите, като посочват, че издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес.

С 9.3 на сто от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в следващия парламент. Поради късното издигане на нейния лидер Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, настоящото проучване не отчита мобилизационния ефект на този ход върху парламентарния вот. До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори, посочват от „Алфа рисърч“.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи четирипроцентната бариера, смятат анализаторите. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

Според данните 52.7 на сто от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6 процента – на извънредните парламентарни. Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот по традиция предизвиква по-голям интерес. Хипотезата на старта на кампанията е за около 400 000 гласували повече в сравнение с юли, когато беше регистрирано най-ниското участие на парламентарни избори. Факторите, които могат да обърнат тази тенденция, са развитието на утежняващата се ковид ситуация, ефектите от машинния вот в условия на два избора и евентуално рязко влошаване на икономическата ситуация в страната.

Както обичайно, в началото на всяка кампания „Алфа Рисърч“ измерва дела на избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още са пред дилема кого да подкрепят. За сегашните избори това са 10.6 на сто за парламентарния вот и 11.3 процента – за президентския. Това означава, че една периферия от около 300 000 души за всеки от двата вида избори все още търси своя представител. И започващата кампания може да се окаже решаваща за тези гласове, отбелязват анализаторите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Между 5 и 15 години затвор очакват капитана на „Вера Су“ и помощника му

външна реклама кадър Нова телевизия Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб Вера Су. Двамата обжалваха наложеното от Добричкия окръжен съд „задържане под стража“ пред горната инстанция, съобщиха от пресцентнъра на апелативния съд. Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени …

Новини
Пирати откраднаха и пуснаха в интернет най-чакания филм на годината

външна реклама кадър: bTV В ранните часове на неделя по много пиратски сайтове се появи копие на най-очаквания филм за тази година – „Дюн“. Мащабната продукция по класическия роман на Франк Хърбърт е един от най-амбициозните кино проекти в последно време и официалното ѝ пускане по екраните и официалните стрийминг …

Новини
Доц. Ангел Кунчев е обявен като лекарят на годината

външна реклама кадър БНТ Доц. д-р Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“, обявиха от БЛС. Главният държавен здравен инспектор ще получи престижното отличие за активната му позиция и работа, предаде Нова телевизия. В Деня на българския лекар – 19 октомври предстои да бъдат връчени традиционните награди на Български лекарски …