fbpx

Преболедували и ваксинирани ученици няма да бъдат тествани

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

Те ще влизат в училище с документ, доказващ това, обяви министърът на образованието проф. Николай Денков.

По план на МЗ от следващата седмица трябва да бъдат върнати в клас 1.-4. клас включително, но след тестване на входа с щадящи тестове (при които например се изследва слюнката, а не се бърка в носа или устата на детето). Ако всичко стартира успешно, по-следващата седмица се връщат 5.-7. клас, посочи днес министърът на образованието, пише Офнюз.

външна реклама

На въпрос може ли децата да се тестват вкъщи и да носят само резултата в училище отговорът му беше отрицателен. „Обмисляли сме възможността за тестване в домашна обстановка, но това ще подрине доверието, че нещата се случват за всички. Трябва да убедим родителите, че действително осигуряваме безопасна среда. Как ще ги убедим, ако всеки го прави вкъщи и те нямат доверие помежду си?“

Тестването ще става в първия час в понеделник и четвъртък.

То не означава, че маските в клас отпадат. Това няма да се случи, докато не падне и заболеваемостта до 100 на 100 хил. души население.

„Маската и мерките, които вземаме, вървят в комплект във всички страни, защото това намалява риска от заразяване, но не го премахва. Ние сме в изключително висока вълна. Имам чувството, че част от хората не разбират, че ние вече сме в кризисна ситуация в градовете с над 750, над 1000/100 хил. заболели“, каза министърът.

На въпрос не са ли закъснели мерките той отвърна:

„От месеци се борим с необосновани, ирационални страхове на хората. Тези страхове са свързани и с тестването на децата. Досега винаги съпротивата е била 100% и трябваше да се съобразяваме с нея, докато в момента изборът е или децата са в училище и се тестват, или са вкъщи. Ние ще дадем този избор на родителите, нека да го направят“.

Министърът твърди, че „тестове имаше и те бяха на разположение. Можеха да се използват и досега“ и даде за пример столичните 51-во и 119-то училище, където такива се прилагаха. Оттам обаче апелираха щадящите тестове да се покриват от държавата месеци, преди това да се случи. То стана вчера, когато правителството прие проект на постановление по предложение на министрите на образованието и здравеопазването проф. Николай Денков и Стойчо Кацаров за отпускането на 13 милиона лева за тестове за системата на образованието. Извънредното постановление се наложи, след като при актуализацията на Закона за бюджета за 2021 г. заради разходите за КОВИД бе отказано отпускането на такива средства за образованието.

13-те милиона ще стигнат за тестове за месец, стана ясно от думите на министъра. Ще има още поръчки, за да се осигурят тестове за следващите месеци, а и за по-големите ученици при връщането им в училище.

Денков се обърна към родителите с призив:

„Разберете друго, това е моят призив към родителите, да чуят най-сетне! Ние имаме 17 деца, починали от КОВИД! Имаме над 150 деца, които в момента са в болница.

(…)

Над сто учители починаха миналата година! А какъв е шокът за учениците, когато учителят им е починал на следващия ден?!

(…)

Ние не можем да позволим взрив в училищата на болни деца, защото това ще има много тежки последствия!“ – заяви министърът по повод едновременната съпротива срещу тестовете и недоволството, че децата в общини с висока заболеваемост учат онлайн.

За децата е полезно всеки ден да бъдат в клас. Въпросът е да бъде безопасно. Това се опитваме да направим, каза още той.

Министърът изрази раздразнението си от факта, че университетите са затворени.

„Днес имам среща с ректорите. Трябва да отворят университетите. На много места са затворени присъствените занятия въпреки възможността за зелените сертификати и искам да чуя ясен план кога ще бъдат отворени университетите със зелените сертификати. Това е правилният начин там.“

Всъщност обаче заповедта на министър Кацаров от 19 октомври не дава разрешение на университетите да провеждат присъствени занятия при наличието на зелени сертификати у преподавателите и студентите. Там пише просто:

„Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища“ (точка 6).

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Мария Игнатова смени Нойзи с друг мъж

външна реклама Кадър Мария Игнатова, Инстаграм Мария Игнатова безспорно е една от най-харесваните, но и най-обсъжданите дами в родния шоубизнес. Връзката й с Рачков бе тема номер 1 в светските издания и клюкарските сайтове външна реклама Сега обаче тя не слиза от светлината под прожекторите. Голяма изненада събуди факта, че …

Новини
Кирил Петков: До дни България може да има ново правителство

външна реклама Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни да го одобрят. „Имаме доста кандидати, които ще предложим”, добави той До дни България може да има ново правителство, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. Това ще бъде възможно, …

Новини
Лили Иванова: „Заливана“ съм от обич и омраза

външна реклама Кадър видео БНТ „Мисля, че това бе най-дългото ми отсъствие от сцената. Никак не ми бе приятно. Светът е много различен. Не съм отчаяна. Но ние трябва да сме готови да посрещнем всяко предизвикателство“, това заяви голямата Лили Иванова в първото й телевизионно интервю след 3-годишно отсъствие от …

driving theory test uk