Правителствата по света губят подкрепа заради кризата с COVID-19

реклама

Правителствата бързо губят подкрепа от обществеността заради несправянето им с епидемията от новия коронавирус (COVID-19), тъй като хората масово смятат, че данните за починалите и заразените са по-високи, отколкото показва официална статистика. Това показва проучване в шест страни, съобщава „Франс прес“, цитирлана от news.bg.

Подкрепата за федералното правителство на САЩ, страната с най-много заразени и починали от COVID-19, е спаднарла с четири процентни пункта от средата на юни, като 44 процента от анкетираните са се определили като недоволни, се казва в доклада на консултантската компания Kekst CNC.

Във Великобритания малко повече от една трета от анкетираните одобряват действията на правителството си, спад от три процента за един месец, става ясно още от доклада, съставен въз основа на проучване на общественото мнение, проведено в продължение на пет дни в средата на юли.

В него са включени също Франция, Швеция, Япония и Германия.

„В повечето страни този месец подкрепата за националните правителства спада“, се казва в доклада.

Забележителното изключение е Франция, където одобрението е нараснало с шест процентни пункта, с което степента на недоволство е 41 процента.

Франция, която се нарежда на седмо място в света по брой на жертвите от COVID-19, почти излезе от блокадата, но през последните дни заразените се увеличават, което накара правителството да нареди носенето на маски за лице във всички затворени обществени пространства.

В Швеция, която възприе спорен мек подход без пълна блокада и има повече починали от съседите си, одобрението за премиера е спаднало от положителните седем процента до неутрална нула, е установило проучването.

Хората, участвали в проучването – по 1000 за всяка от шестте страни – като цяло смятат, че коронавирусът е по-разпространен и по-смъртоносен, отколкото показват официалните данни.

„Въпреки сравнително ниските проценти на заболеваемост в сравнение с по-ранната пандемия в повечето страни (с изключение на САЩ), хората значително надценяват разпространението и смъртността от болестта“, заяви Kekst CNC.

В Швеция и Великобритания обществеността вярва, че шест или седем процента от хората са умрели от коронавирус, което е около 100 пъти повече от съобщеното.

В Съединените щати анкетираните изчисляват, че почти една десета от населението е умряло от вируса, повече от 200 пъти от реалната такса, докато германците смятат, че количеството им е 300 пъти по-високо от съобщеното.

Подобни възгледи, според доклада, „ще повлияят на поведението на потребителите и по-широкото отношение – бизнес лидерите и правителствата ще трябва да са наясно с това, когато преминават към рестартиране на икономиките и преминаване към живот с коронавирус в средносрочен до дългосрочен план.“

Анкетата разкри също, че страхът от втора вълна на огнище нараства и че все по-голям брой хора вярват, че въздействията ще продължат повече от година.

Хората „стават примирени да живеят с коронавирус за обозримо бъдеще и търсят лидери и бизнес да проправят пътя напред“, се казва в доклада.

Също така е все по-вероятно да поставят приоритет за ограничаване на разпространението на вируса, дори ако икономиката страда.

„В САЩ 54 процента искат правителството да даде приоритет на ограничаването на разпространението на вируса над защитата на икономиката“, се казва в съобщението.

Анкетата установи, че носенето на маски обикновено е популярно, освен в Швеция, където само около 15 процента от хората имат спортно покритие на публично място.

Дори в Съединените щати, където носенето на маски се превърна в политически поляризиращ въпрос, 63 процента от анкетираните заявиха, че са за.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
Борисов: Брилянтен ход на българската дипломация и политически елит

реклама Снимка ФБ „Отбелязваме 112 години от обявяването на независимостта на България! Брилянтен ход на българската дипломация и политически елит. Пример как с премерени и смели действия се постига една дългоочаквана цел, особено важна за нашето развитие, самочувствие и международно положение. Днес единствено независимите държави могат да отстояват ефективно националния …

Новини
Глория разбуни държавата: Да, бях любовница на Георги Илиев

реклама Снимка ФБ Глория След като от 2 десетилетия се прави на ударена по темата, за първи път в биографичната си книга фолк дивата Глория разказва за страстната си любов с Георги Илиев. Публична тайна е, че тя има 2-годишна връзка с боса на ВИС-2, започнала през 2001-а и приключила …

Новини
Симеон Сакскобурготски: За всички е ясно, че е време за промяна

реклама Снимка wikipedia ОБРЪЩЕНИЕ НА Н.В. ЦАР СИМЕОН II ПО СЛУЧАЙ 22 СЕПТЕМВРИ-ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ: В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било …