Прах от Африка над Балканите, във вторник ще вали цветен дъжд

Новини
реклама

Кадър БНТ

Днес, а утре и в Източна България, се очакват температури над 30 градуса. В северозападните части на Балканите има и валежи, но в по-голямата част на източните и южните части ще останат доста високи температурите.

Това заяви в „Денят започва“ синоптикът в НИМХ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева.

Във вторник, когато в западната част от страната ще има дъжд, той ще бъде цветен.

„Небето днес изглежда малко по-мътно, не е чак толкова синьо, това е заради праха от Африка, който идва и се настанява над голяма част от Балканския полуостров“, обясни Стойчева.

Тя прогнозира, че този прах ще продължи до 2-3 дни, докато продължи преносът на топъл въздух от Африка.

За октомври температурите са необичайно високи. Най-топло е при нас в момента в Европа, въпреки че аномалията на северозапад от континента също е доста голяма, коментира синоптикът.

реклама

Още във вторник ще започне да се увеличава облачността. Валежи ще има най-вече на места в северозападната половина от страната. Югоизточните райони ще останат в топлата въздушна маса и без валежи. По Черноморието също, само по северното крайбрежие, може да превали слаб дъжд.

С понижението на температурите, което се очаква на 6 и 7 октомври и впоследствие на 8 октомври ще се нормализират температурите за сезона, те ще бъдат около 20-25 градуса за страната.

В седмицата 19-25 октомври оставаме отново в положителна аномалия. Въпреки понижението, което ще прекъсне преноса на прах от Африка, по-голямата част от страната ще остане с по-високи температури. Това ще продължи до края на месеца.

Мъгла ще има вероятно след 6 и 7 октомври, в ранните сутрешни часове, но тя няма да бъде характеристика на страната.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
AccuWeather прогнозира бурни ветрове и наводнения в Европа през предстоящата зима

реклама Снимка pixabay Метеоролозите на „AccuWeather“ обявиха своята прогноза за зимата, която наближава все повече. Техните очаквания са за снежен декември и по сухи януари и февруари. Бури, придружени със силни ветрове се очакват през януари и до средата на февруари.   Основният път на лошото време в цяла Европа …

Новини
Сачева: 40 лв детски добавки са право на всяко дете да ги получи

реклама Снимка профил ФБ Днес във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, коментира, че всички деца имат право да получат добавката от 40 лв. Родителите трябва да подадат заявление в отделите за социално подпомагане, за да я получат. Тя коментира бюджетът в социалната сфера, предвиден за …

Новини
Проф. Костадин Ангелов: Ще включим и студенти в борбата срещу коронавируса

реклама Кадър видео новини.бг Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти за развитието на пандемията. „Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а …