Повишаването на имунитета е от голямо значение преди сезона на грипа

Новини
реклама

Снимка pixabay

Всяка година в края на месец октомври и началото на ноември заболеваемостта от сезонни вируси и настинки се повишава. Промяната на времето и падането на температурите спомага за отслабване на защитните сили на организма. Навременното взимане на мерки за повишаване на имунитета ще ни помогне да се преборим по-лесно с атаките на вирусите.

Пиперът например може да помогне за повишаване на имунитета, и сам по себе си да служи като противопростудно и противовирусно средство.

Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, е в състояние да блокира действието на части от коронавируса на SARS-CoV-2, които са отговорни за размножаването и проникването в човешкото тяло. До това заключение стигнаха учени от Индийския технологичен институт, съобщава БГНЕС.

реклама

Изследователите изучават взаимодействието на 30 подправки с вируса и използвайки компютърно моделиране, установяват, че всички те се свързват в една или друга степен с протеин S (помага на вируса да се прикрепи към рецептора на клетката гостоприемник) и основната протеаза (отговорна за размножаването на вируса), но силно това прави пиперина – веществото, отговорно за острия вкус и аромата на черен пипер.

Руски учени предполагат, че описаният механизъм може да работи не само в компютърен модел, но и в реалния живот. Това ще изисква истински експерименти.

„В много отношения свойствата на пипера не са свързани с прякото взаимодействие на съдържащите се в него съединения с вирусни частици и бактерии, а със стимулирането на защитните свойства на организма“, обясни Мария Ведунова, директор на Института по биология и биомедицина в Университета „Лобачевски“.

Учените припомниха, че при проблеми със стомашно-чревния тракт, хипертония и алергии подправките са вредни, затова е по-добре хората с такива проблеми да използват хранителни добавки с черен пипер.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Българският лекарски съюз настоява: Затворете дискотеките и всички мачове – без публика

реклама илюстрация Pixabay Затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки; всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика. Тези две мерки настоява да бъдат приложени веднага Българският лекарски …

Новини
Борисов и министрите Аврамова, Танева и Ананиев са под карантина

реклама снимка Фейсбук/Бойко Борисов реклама Премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова, финансовият министър Кирил Ананиев и земеделският министър Десислава Танева – това са лицата, с които е контактувал зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Всички те са с наложена карантина, след като Нанков даде положителна проба за …

Новини
Затвор за Явор Бахаров

реклама Звездата Явор Бахаров влиза в затвора. Ефективна присъда за Явор Бахаров, шофирал лек автомобил след употреба на алкохол и наркотици в град Банско. След близо седемчасово съдебно заседание, Районен съд – Разлог призна за виновен Бахаров за извършени от него престъпления по чл. 343 б, ал. 1 от НК …