fbpx

Поскъпване на водата за над 1/3 от страната, цената на кубик минава 3 лв

Новини
1
реклама

Снимка pixabay

Най-скъпа вода ще пият в Разград, там цената се вдига до 3,63 лв на кубик.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на днешното си заседание сериозни корекции на тарифите на 26 ВиК дружества. Предложенията за промени са в твърде широк диапазон – от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните населени места, съобщи БНР.

За вдигане на цените на водата трябва да се готвят абонатите в 7 града начело със София и Разград, където се очаква ръст с 6 процента. Разград и сега е с една от най-високите цени в България. В други 16 района пък ще има понижение – от 14-15 на сто за Ямбол и Добрич до рекордните 22% за Видин. А в Монтана не се очертава да има промяна.

В корекциите има една особеност – тарифите се свалят там, където съответното ВиК не е изпълнило 5-годишния си бизнес план и не е направило заложените инвестиции.

За да определи новите цени, КЕВР е направила преглед на изпълнението на петгодишните планове към момента, за да отчете реално свършената от ВиК оператора работа – намалени ли са авариите, загубите на вода по мрежата, кражбите, подобрено ли е качеството на водата, има ли изградени нови тръби и прочее.

реклама

„Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати, с неизпълнение на плановете си, и при тях свалянето на цените ще е най-сериозно, коментира Ивайло Касчиев от енергийния регулатор.

За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора ВиК услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър, като най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лeва. Това означава скъпа вода за над една трета от България.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...

Как може в това трудно за народа време да поскьпва водата

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
Манолова иска оставката на Сачева, обещаните 24 лева на ден не били дадени в няколко града

реклама кадри: Нова телевизия, Изправи се.БГ „Утре от 11:30 ч. представители на затворени бизнеси, които не са получили подкрепа и активисти на „Изправи се.БГ“ ще организират събитие пред Министерския съвет, за да поискаме оставката на социалния министър. Имаме сигнали от граждани, които не са получили по 24 лв. на ден …

Новини
Президентът Радев: Борисов не се трогна за битите протестиращи и журналисти, сега се прави на радетел за демокрация

реклама снимка: Фейсбук/Румен Радев Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В европарламента се прочу със заканата „да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в …

Новини
Здравният министър Ангелов нямало да отвори заведенията под натиск от бранша

реклама кадър: Нова телевизия „Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в секторите „Култура” и „Спорт”. Ще си дадем 14 дни да наблюдаваме, преди още разхлабваме. Връщаме си живота такъв, какъвто беше”. Това коментира във Варна здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от Нова терлевизия. „Не очаквайте …