fbpx

Пораснали деца на алкохолици – модел на поведение и характеристики

Новини
реклама

Ако в семейството ви някой е злоупотребявал с алкохола, вероятно сте запознати с усещането, че никога не знаете какво да очаквате. Всеки ден е различен и няма как да се подготвите за това, което ще се случи. Когато единият или двамата родители се борят със зависимостта, домашната среда е предсказуемо непредсказуема. Това от своя страна води до хаос в общуването и редица негативни последици за членовете на семейството.

Липса на емоционална подкрепа

Децата на алкохолици не получават нужната емоционална подкрепа поради тези предизвикателства. Това често е причина за затруднения в общуването и липса на правилна грижа за себе си в по-късен етап в живота.

Ако по време на ключов период от израстването ви, не сте получили необходимата емоционална подкрепа и внимание, много вероятно е като възрастен да не знаете как да задоволите нуждите си. Също така, ако липсват положителни основополагащи отношения от детство, по-късно ще ви е трудно да създадете здрави междуличности връзки, базиращи се на емоции и доверие.

Скрити чувства, които по-късно се появяват

Децата на зависимите от алкохола често трябва да отричат чувствата като тъга, страх и гняв, за да оцелеят. Тези нерешените чувства обаче винаги намират начин да се появят и най-често това става в зряла възраст, което от своя страна създава противоречия и конфликти в общуването с околните. Предимството е., че когато сте зрели, появата на подобни емоции помага за по-лесното им разрешаване. Но не липсват и ситуации, в които човек няма нужния инструментариум за справяне и намиране на правилното решение.

Други последици, които формират характера

Според различни проучвания най-често порасналите деца на алкохолици страдат от следните неща:

 • изпитват страх от хора и авторитети

 • изолирани са

 • страхуват се от гневни и ядосани хора

 • избягват и силно се притесняват от лична критика

 • постоянно търсят одобрение

 • често гледат на живота от позицията на жертва

 • чувството им за отговорност е непреодолимо

 • повече се грижат за другите, отколкото за себе си

 • изпитват вина, когато отстояват себе си

  реклама
 • не правят разлика между любов и жалост

 • обичат онези, които се нуждаят от спасяване

 • съдят себе си строго и имат ниско самочувствие

 • страхуват се да не бъдат изоставени

Повтарящ се модел на поведение

Често срещано е децата на алкохолици, когато пораснат, да създадат отношения, в които да изгубят себе си като личност. Понякога са привлечени от натрапчиви личности като алкохолици, злоупотребяващи с наркотици, както и други, които са емоционално недостъпни.

Много често порасналите деца на алкохолици създават взаимоотношения с други, които се нуждаят от тяхната помощ. Впускайки се в спасяването, често пренебрегват себе си и собствените си нужди. Защото когато поставят фокуса върху непреодолимите нужди на някой друг, не е нужно да гледат собствените си трудности и недостатъци.

Макар никога да не са опитвали питие, порасналите деца на алкохолиците ще приемат характеристиките на зависимия. Ще демонстрират отричане, ще имат лоши умения за справяне, трудно ще се справят с проблемите си и ще формират дисфункционални взаимоотношения с околните.

Ако се припознавате с описаните характеристики, все още не е късно да се промените. Според специалистите от терапевтичен център „Жива“ за зависимости, всеки може да се справи, стига да има желание. Не губете вяра, а се консултирайте със специалист. Поставете началото на един спокоен и щастлив живот.

Много често хората откриват, че търсенето на професионално лечение или консултация за справяне с чувствата, поведението и борбата им помага да се информират по-добре за това влиянието, което е оказало детството им върху това кои са днес. Бъдете смели и напористи и се борете за своето щастие още днес!

*публикация

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Игумения Валентина Друмева от Девическия манастир в Калофер е починала снощи

реклама снимка: Пловдивска св. митрополия Вечерта на 15 януари 2021г. на 86-годишна възраст е починала монахиня Валентина Друмева, игумения на Девическия манастир „Въведение Богородично“- гр. Калофер. Това събощи Пловдивска св. митрополия на сайта си в интернет. реклама Бог да я го прости! Вечна и блажена да бъде паметта й! Опелото ще се състои на …

Новини
Първата ваксинирана с новата одобрена ваксина: Независимо от всичко ще продължа да спазвам мерките

реклама кадър bTV Със спазване на мерките успях да се опазя и да не се заразя, когато съпругът ми беше болен от коронавирус. Ще продължа да ги спазвам, независимо, че ми е поставена ваксина. Това заяви по bTV старша акушерка София Йорданова, на която бе поставена първата ваксина на Moderna …

Новини
Алекс Фъргюсън: Като гледам Ливърпул, добре, че се пенсионирах

реклама кадър: MUTV Легендарният наставник на Ман Юнайтед сър Алекс Фъргюсън коментира предстоящия сблъсък на „червените дяволи“ срещу Ливърпул. „Това е мачът на сезона! Най-успешните отбори в страната, когато вземеш предвид трофеите, които са спечелили. Слава богу, че се отказах, защото когато виждам представянията на Ливърпул през последните два сезона. …