fbpx

Помощи за родители, ако децата учат дистанционно

Новини

Снимка pixabay

Размерът на помощта за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който се равнява на 150% от минималната заплат.

53 287 семейства за получили COVID помощ, защото са ползвали неплатен отпуск, за да се грижат за децата си при затварянето на забавачките и школата през изминалата учебна година. Това съобщиха за „Монитор“ от социалното министерство. За периода 1-и септември – 27-и август на родителите, които са учили онлайн с децата или са били под карантина с тях, са изплатени 75,6 млн. лв, става ясно още от данните.

външна реклама

 

Това означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв. За тази година от държавната хазна са помощи при онлайн обучението е е заложен бюджет от 73 млн. лв. С актуализацията на бюджета се предвижда отпускането на допълнителни 30 млн. лв., допълват от МТСП.

В същото време служебният образователен министър проф. Николай Денков е категоричен , че навсякъде, където е възможно, учебната година ще стартира присъствено.„Гарантирали сме го за първи клас. Ако е много тежка ситуацията, поне в двора да се съберат и да се видят. Ако е възможно, ще го направим и за останалите ученици“, обясни той. Проф. Денков припомни, че при неблагоприятен сценарий и превключване към онлайн обучение 50% от учениците ще могат да бъдат в клас, а първи от дистанция ще учат 11-и и 12-и клас.

Междувременно от групата „Да запазим училището като средище за децата“ днес (31-август) организират протест пред здравно министерството на здравеопазването, защото не желаят да се допуска трета поредна учебна година онлайн обучение. „Ние настояваме децата да ходят на училище и да се направи всичко възможност за това. Нека децата са последните, които ще бъдат затваряни, ако се въвеждат нови мерки и ограничения“, обясни Магдалена Абаджиева, която е представител на групата. Тя допълни, че ако не бъде осигурено присъствено обучение, са готови на протести, докато това не се случи. „Ще излезем на улиците и площадите нашето желание и от името на много деца, които не могат да го направят. Включително и в други градове на страната“, категорична е Абаджиева. Тя допълни, че отворено им писмо е подписано от над 8 000 души, които подкрепят присъственото обучение в училищата.

Абаджиева обясни, че в отворено писмо са обобщили най-ярките мотиви, които са довели групата до предприемането на протестни действия. „На първо място са вредите, които причинява онлайн обучението върху психическото здраве на децата. Продължителната изолация води до депресивни състояния и повишена агресия, апатия. Децата не могат да изградят отношения помежду си и да се сприятелят, което за тях е изключително важно. Те се

чувстват самотни и изолирани не могат да изградят добродетели“, каза Абаджиева. Ограничаването на художественото мислене на децата и тяхното въображение по време на общуването помежду им също е проблем според обединението. Онлайн не могат да се провеждат и часове по изобразително, музика, физкултура, което ангажира и родителите в търсене на възможности как да догонят изоставянето на децата си. Освен това, родителите се ангажират да помагат на децата с по време на онлайн обучението. „Това е непрекъснато качване на материали, качване на домашни, набиране на домашни работи. Аз като родител трябваше непрекъснато да помагам на децата си, да изпращам контролните им. Това е трудно, а освен това трябва и да работим. Не всеки може да отдели това време“, обясни Абаджиева.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БГ звезди
Андрей се завърна от ваканцията с кола чудо

Кадри видео инстаграм профил За продуцентите на селскостопанското риалити „Фермата“ ваканцията приключи. Започва подготовка за старта на новия сезон, който е обявен на 3 септември. Андрей показа завръщането на семейството си, като изуми феновете си колко куфари свали от колата и се поинтересуваха от марката на автомобила побрал всичко това. …

БГ звезди
България забрави за Виктор, дамите полудяха по Евгени

Снимка профил инстаграм Новият избраник за главната роля в романтичното риалити сезон 2 „Ергенът“ Евгени Генчев отсега вълнува дамите по форумите в социалните мрежи. В момента върви кастинг за момичета, които ще се борят за сърцето му, но и тези, които са само зрители имат мнение за младия и талантлив …

БГ звезди
Ученички на Кобилкина побъркаха мъжете на плажа във Варна

Кадри видео ФБ профил Наталия Кобилкина Интересна случка сподели с приятелите си в социалната мрежа млад лекар Емил Стоимено, пребиваващ в един от курортите край Варна – Слънчев ден. Спокойната му почивка в елитния курорт на брега на морето е нарушена от напористи дами с различни искания към него. външна …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!