Полша не харесва мерките на ЕС за възстановяването на икономиката, иска промени

реклама

Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) възнамерява на предстоящата среща на върха на Европейския съюз да представи свои идеи за изменения в плана на Европейската комисия за възстановяване на икономиката след коронакризата и новия бюджет на общността. Това заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки на съвместна пресконференция с колегите си от групата, цитиран от ТАСС и novini.bg.

Моравецки определи настоящата ситуация като кризата на века.

„Обсъждаме надеждата страните ни заедно, със стабилни икономически основи и достойно преодолели пандемията, да успеят да помогнат на ЕС в промените, през които трябва да премине“, каза Моравецки. Полският премиер уточни, че конкретно става дума за създаването на фонда за възстановяване на европейската икономика.

Моравецки припомни, че на срещата на върха след две седмици всички членки на ЕС ще обсъждат бъдещия бюджет на общността и плана за възстановяване.

„Изходната позиция на Еврокомисията е интересна, но има нужда от корекция на много места. Ние имаме идеи“, подчерта той, изтъквайки колко е важно да бъде предвидена известна гъвкавост. „Европейските механизми трябва да отчитат нивото на развитие и нуждите на отделните страни“, допълни той.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан подчерта, че планираният от ЕК фонд от 750 млрд. евро е допълнителен опит да ЕС да направи нещо ново, различно от седемгодишния бюджет, в който всички членки правят вноски. „Това ще бъдат съвместно създадени пари, никой няма да плаща повече от останалите“, каза той.

По думите му, ако планът бъде изпълнен, никой няма да може да казва, че има повече право на глас, защото внася повече.“Няма да има привилегии“, заяви Орбан.

Премиерът на Словакия Игор Матович призова към взаимно доверие при вземането на решения за възстановителния фонд, за да могат страните сами да решават накъде да насочат отпусканите им средства.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
57,753 млрд. лева държат българите на депозити в банките

реклама Снимка Вихрогон В края на август 2020 г. депозитите на неправителствения сектор в банките са 88.847 млрд. лв. (80 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 8.9 процента, съобщава Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия в края на август са били 27.547 млрд. лв. (24.8 на …

Новини
Слави Василев, политолог: Президентът обяви, че ще предложи промени в Конституцията и ще излезе нова политическа формация

реклама Снимка ФБ „Президентът Румен Радев ще предложи промени в Конституцията и след това ще излезе нова политическа формация на хоризонта, която ще припознае целите на този стратегически документ”, заяви пред БНР Слави Василев, който който беше в екипа на държавния глава. „Това вероятно ще стане до края на септември …

Новини
Правителството удължи извънредната епидемиологична обстановка

реклама Снимка pixabay Пpaвитeлcтвoтo yдължи извънpeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa c двa мeceцa – дo 30 нoeмвpи. Kaтo пpичинa ĸaбинeтът изтъĸнa фaĸтa, чe „пaндeмиятa oт СОVІD-19 пpoдължaвa дa пpeдcтaвлявa тeжĸa извънpeднa cитyaция, cвъpзaнa c oбщecтвeнoтo здpaвe в нaциoнaлeн и cвeтoвeн мaщaб“, пише Факти. Πpипoмнямe, чe минaлaтa ceдмицa глaвният дъpжaвeн здpaвeн инcпeĸтop дoц. …