Почти половината европейци са недоволни от отговора на ЕС на коронакризата

реклама

Ново проучване, проведено в 9 държави-членки, показва както широко обществено неодобрение към отговора на Европейския съюз (ЕС) на причинената от коронавируса криза, така и необходимостта от по-голямо сътрудничество, съобщава actualno.com, позовавайки се на Euractiv.

Новото изследване на Европейския съвет за външни отношения (ECFR), проведено от Datapraxis и YouGov през последната седмица на април и първата седмица на май сред 11 000 души в 9 държави-членки установи, че много европейци, средно 46%, смятат, че ЕС не е спазил своите ангажименти в отговора на коронавирусната криза. Държавите, участващи в проучването са България, Италия, Франция, Испания, Португалия, Полша, Германия, Дания и Швеция.

В някои страни недоволството е особено остро. 63% от италианците и 61% от анкетираните французи не са съгласни, че ЕС е изпълнил своите задължения. Освен това няма държава, в която повечето от анкетираните да са удовлетворени. Най-високото ниво на одобрение идва от Португалия с 36%. Нещо повече, много от анкетираните смятат, че ЕС е „останал встрани“ от проблема по време на кризата.

Във Франция 58% от анкетираните категорично са съгласни с това твърдение, а в Португалия броят им е 52%. По-голямата част от анкетираните твърдят, че кризата показва необходимостта от по-голямо сътрудничество в ЕС. В някои страни като Португалия, Испания и Италия, повече от три четвърти от анкетираните (съответно 90%, 81% и 77%) са съгласни с това твърдение.

Авторите, Марк Леонард, директор на ECFR, и Иван Кръстев, председател на Центъра за либерални изследвания в София, твърдят, че това е вследствие на схващането сред гражданите, че Европа разчита само на себе си в глобални кризи. В 7 от 9-те анкетирани страни, най-много респонденти са избрали „никой“ сред ЕС, САЩ, Китай и СЗО, когато са попитани за техния най-голям съюзник по време на коронавирусната криза. Много от анкетираните оценяват също мнението си за САЩ и за Китай като влошено.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си бохемът Христо Сираков – „Стоте манекенки“

реклама Снимка Playboy Скръбна вест пристигна преди минути от родния шоубизнес. Издателят на българския Playboy – Христо Сираков, почина на 64-годишна възраст, съобщи Канал 3. Сираков бе един от най-известните филантропи у нас, като през годините е издигнал на пиедестал не една и две манекенки.   Преди по-малко от седмица …

Новини
Грип, настинка, коронавирус – как ще ги разпознаем през есента

реклама Снимка pixabay Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални. Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или …

Новини
Слави предупреди: Измама с моето име, не раздавам пари

реклама Снимка ФБ Това написа Трифонов в профила си в социалната мрежа с предупреждение към феновете си. Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че аз раздавам по 50 хиляди евро като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници. Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, …