fbpx

Почти 80 000 са глобени за неподновени документи

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Въпреки че срока за валидност на документите бе удължен заради пандемията, много хора не са се възползвали за да подновят личните си карти.

79 111 са глобените за неподновени лични документи в срок през последната година и половина, съобщава „Монитор„. Сред тях има и такива, неспазили удължената валидност от 6 месеца за личните карти и шофьорските книжки, която беше въведена заради пандемията от COVID-19. Данните обхващат периода от 1 януари 2020 година до 11 май 2021 г. За сравнение през цялата 2019 г. санкционираните са малко над 80 хил. души. Това показва статистиката, предоставена от дирекция „Български документи за самоличност“.

външна реклама

Удължената валидност на личните документи важеше до 31 януари 2021 г. Тази мярка обхвана повече от 2,2 млн. лични документи. От МВР отбелязват, че въпреки дадените законови възможности, свързани с удължаване на срока на валидност на личните карти, паспортите и свидетелствата за управление на МПС, много граждани подадоха заявления за издаване на нови документи още преди изтичането на удължения срок. Изтичащите след тази дата идентификационни карти и паспорти трябва да бъдат подменени в срок от 30 дни. В противен случай гражданите ще бъдат глобявани от 20 до 150 лева.

През тази година изтичат личните документи на общо 2 млн. български граждани. От началото на годината до края на април пък подменени са общо 857 620, което означава, че се издават над 7 хил. дневно. Около 284 хил. все още не са си издали нови документи.

В момента кампанията по подновяване на документи е в разгара си и пред мнозина столични административни звена се извиха опашки. Хората си издават и международни паспорти за летните отпуски. Във връзка с многото желаещи за нови лични документи са предвидени и удължавания на работното време при необходимост. Ако в рамките на работното време не могат да бъдат обслужени всички граждани, желаещи да подадат заявления за издаване на български лични документи или да получат готовите документи, се преминава на плаващо или удължено работно време.

Когато не могат да бъдат обслужени всички желаещи и при удължено работно време, прием на заявления за издаване на БЛД и връчване на готови документи може да се осъществява в почивен ден – събота при стриктно спазване на разпоредбите за извънреден труд на Кодекса на труда и свързаните с него поднормативни актове, съобщиха още от дирекцията за „Монитор“. Работното време на гишетата за административно обслужване на гражданите в звената „Български документи за самоличност“ към отдел „Български документи за самоличност“ СДВР и ДБДС от началото на 2021 г. и към момента е от 08,00 ч. До 18,00 ч. На интернет страницата на министерството е публикувана информация за удълженото работно време на районните управления и отдел „Български документи за самоличност“ при СДВР, както и за работата им в събота.

Освен това, за да се избегне дългото чакане на опашки, е налична и възможността за подаване на заявления за издаване на лична карта и/или паспорт във всяко районно управление на Министерството на вътрешните работи на територията на съответната областна дирекция по постоянен адрес, което е облекчение и възможност за избор на гражданите къде да подадат заявление предвид различната натовареност на РУ, в рамките на територията на една ОДМВР. Така, ако във вашия квартал се извиват дълги опашки от чакащи за нови документи, ще може да отскочите до съседен, който е по-малко натоварен, или до този в близост до работното ви място.

От МВР уточняват, че дирекция „Български документи за самоличност“ и звената „Български документи за самоличност“ към Столичната и областните дирекции на вътрешните работи по време на извънредното положение, обявено от 13.03.2020 г., както и сега – в рамките на извънредната епидемична обстановка, работят при спазване на всички изисквания и мерки за безопасност във връзка с пандемията от COVID-19. Пропускателният режим в центровете за административно обслужване на граждани също е съобразен с епидемичната обстановка.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Рашков: Върху избиратели се оказва огромен натиск

външна реклама Кадър видео новини.бг Огромен натиск е оказван върху избиратели. Тази информация е докладвана на вътрешния министър Бойко Рашков от областния управител на Смолян, обяви самият той на брифинг. „В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели – по различен начин и по различни причини”, обясни силовият …

Новини
Съдът спря смяната на шефовете на „Автомагистрали“

външна реклама Снимка pixabay Основният аргумент е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия, т.е. това, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която иска да смени ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда …

Новини
Барселона ще обяви новия договор на Меси на 24 юни

външна реклама Снимка туитър На 24 юни (четвъртък) от Барселона ще обявят новия договор на мегазвездата Лионел Меси. За това съобщава El Chiringuito TV. Настоящият контракт на аржентинеца, който в момента е на Копа Америка, изтича на 30 юни и след тази дата той ще бъде свободен агент, пише www.novsport.com. …