По три допълнителни заплати за натоварените магистрати и по четири – за спецправосъдието

Новини

Това предвижда бюджетната прогноза на Висшия съдебен съвет за периода 2021-2023 г.

За целта са предвидени 23 млн. лева за силно натоварените и 4 млн. лева за спецправосъдието, пише lex.bg.

Средствата са заложени заради изискването на чл. 233, ал. 6 от ЗСВ, който гласи: „Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно“.

За следващите три години ВСС залага следния бюджет: 933.8 млн. лева за 2021 г., 1 037 млрд. лева за 2022 г. и 1 089 млрд. лева за 2023 г.

За всяка от тях е предвиден и ръст на заплатите с по 10%. Освен това са заложени и 13.6 млн. лева за увеличение на парите за ранг на служителите.

В бюджетната прогноза не е заложено увеличение на щата за магистрати, а само за служители. Трябва да бъдат разкрити 36 места в Бюрото за защита и 100 щата за съдебни помощници. За тези 136 бройки са предвидени 4.3 млн. лева.

В момента в съдебната система има 869 свободни щата за магистрати и служители като те са финансово осигурени за първите шест месеца на 2021 година.

За следващите три години са заложени средства за издръжка, за капиталови разходи, компютри и др.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
5 млн. лева помощ, за да стигнат българските оранжерийни зеленчуци до потребителите

Управителният съвет на Фонд „Земеделие“ разпредели 5 млн. лв. по схемата de minimis в помощ на българските оранжерийни производители за реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци. Подпомагането за земеделските стопани е част от мерките, които се въвеждат от държавата заради пандемията от коронавирус, съобщиха от фонда, цитирани от БНР. …

Новини
Банките предлагат от 3 до 6 месеца кредитна ваканция

Предложенията на банките по условията за кредитите, вече са внесени в БНБ, съобщи за NOVA председателят на Асоциация на банките Петър Андронов. Ето и основните предложения: • От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и опции за облекчаване на връщането на заеми. • Временен мораториум за вноски от 3-6 месеца. …

Новини
Държавата насочва безработните към селското стопанство: ще взимат едновременно помощи и заплата

Държавата се вслуша в призива безработните да бъдат насочени към работа в селското стопанство заради острия недостиг на работна ръка, който се очертава в условията на извънредно положение заради коронавируса. Те няма да бъдат задължавани, а стимулирани финансово да се включат. Ще могат едновременно да получават обезщетението си от бюрото …