fbpx

По-евтини социални услуги, ако дариш имот на държавата

Новини
реклама

Снимка pixabay

Социалните услуги ще бъдат по-евтини, ако се дари недвижима собственост в полза на държавата или община с цел създаване, развитие или финансиране на социални услуги.

Това е записано в публикувания вчера за обществено обсъждане проект на Правилник за прилагане на Закона за социалните услуги. Такива са например резидентна грижа за деца в специализирана среда; приемни семейства; асистентска помощ за хора с увреждания, които не мога да се обслужват сами (напр. за придвижване, за домакинска работа и др.).

За всяка социална услуга държавата ще определя годишен стандарт, а таксата ще е процент от него. На база годишната такса ще се определя месечна, седмична, дневна и почасова. Какъв ще е стандартът, и съответно новите такси, все още не е известно. Предстои стандартите за финансиране на социалните услуги от държавния бюджет да се разработят и приемат по реда на Закона за публичните финанси, пише Офнюз.

Според чл. 69 на проектоправилника ще има групи хора, които няма да плащат пълния размер на таксата за ползване на социална услуга. Те са:

реклама

– хора, дарили недвижима собственост в полза на държавата или община с цел развитие или финансиране на социални услуги;

– ползватели на социална услуга между 18 и 21 г., които до навършване на пълнолетието си са живели в места за подкрепа на деца с противоправно поведение;

– хора, които ползват социална или здравно-социална услуга за резидентна грижа, финансирана от държавния бюджет – за таксите за информиране и консултиране; застъпничество и посредничество; терапия и рехабилитация; обучение за придобиване на умения; подкрепа за придобиване на трудови умения.

– хора с доходи под линията на бедност (за 2020 г. тя е 363 лв., за 2021 г. ще бъде 369 лв.).

– хора, чийто месечен доход е под размера на таксата/таксите за всички ползвани от тях социални услуги.

Какъв ще е процентът, който те ще плащат, също предстои да се обяви.

Социалните услуги ще могат да са почасови, полудневни, целодневни, денонощни, а също краткосрочни (до 6 месеца), средносрочни (до 1 г.) и дългосрочни (от 1 до 3 г.).

Общините ще могат да предоставят всички социални услуги, но такива ще могат да предоставят и частници, регистрирани по Търговския закон – български физически лица и юридически лица от ЕС или ЕИО.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Вечерен час за учениците въвежда от днес кметът на Белица

реклама Снимка: Пиксабей Кметът на Белица направи нещо, което едва ли ще се хареса на младите. Той обаче е взел решението заради върлуващата пандемия от коронавирус. В близките дни ще се разбере дали то ще има ефект. Вечерен час за учениците въвежда от днес кметът на Белица Радослав Ревански, пише …

Новини
2
Хората се втурнаха да пазарят преди затварянето на моловете

реклама Снимка pixabay Предложението на здравния министър за затваряне на училища, магазини и ресторанти от петък докара предколедната паника и вкара хората в моловете. Опашки от сутринта в Джъмбо, масово купуват украса и подаръци за Коледа. Ако ни затворят, няма как да не купим играчки за децата и украса за …

Новини
СЗО: Ваксините няма да спрат COVID-19, но дават надежда

реклама Снимка pixabay Те обаче дават голяма надежда в борбата срещу вируса, заяви в онлайн брифинг регионалният директор за Европа към Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге. „Технологичните и фармацевтични разработки ни разкриват нови хоризонти. Въпреки че ваксините няма да спрат напълно COVID-19 и няма да отговорят на всички наши …