По-евтини социални услуги, ако дариш имот на държавата

Новини
реклама

Снимка pixabay

Социалните услуги ще бъдат по-евтини, ако се дари недвижима собственост в полза на държавата или община с цел създаване, развитие или финансиране на социални услуги.

Това е записано в публикувания вчера за обществено обсъждане проект на Правилник за прилагане на Закона за социалните услуги. Такива са например резидентна грижа за деца в специализирана среда; приемни семейства; асистентска помощ за хора с увреждания, които не мога да се обслужват сами (напр. за придвижване, за домакинска работа и др.).

За всяка социална услуга държавата ще определя годишен стандарт, а таксата ще е процент от него. На база годишната такса ще се определя месечна, седмична, дневна и почасова. Какъв ще е стандартът, и съответно новите такси, все още не е известно. Предстои стандартите за финансиране на социалните услуги от държавния бюджет да се разработят и приемат по реда на Закона за публичните финанси, пише Офнюз.

Според чл. 69 на проектоправилника ще има групи хора, които няма да плащат пълния размер на таксата за ползване на социална услуга. Те са:

– хора, дарили недвижима собственост в полза на държавата или община с цел развитие или финансиране на социални услуги;

– ползватели на социална услуга между 18 и 21 г., които до навършване на пълнолетието си са живели в места за подкрепа на деца с противоправно поведение;

– хора, които ползват социална или здравно-социална услуга за резидентна грижа, финансирана от държавния бюджет – за таксите за информиране и консултиране; застъпничество и посредничество; терапия и рехабилитация; обучение за придобиване на умения; подкрепа за придобиване на трудови умения.

– хора с доходи под линията на бедност (за 2020 г. тя е 363 лв., за 2021 г. ще бъде 369 лв.).

– хора, чийто месечен доход е под размера на таксата/таксите за всички ползвани от тях социални услуги.

Какъв ще е процентът, който те ще плащат, също предстои да се обяви.

Социалните услуги ще могат да са почасови, полудневни, целодневни, денонощни, а също краткосрочни (до 6 месеца), средносрочни (до 1 г.) и дългосрочни (от 1 до 3 г.).

Общините ще могат да предоставят всички социални услуги, но такива ще могат да предоставят и частници, регистрирани по Търговския закон – български физически лица и юридически лица от ЕС или ЕИО.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Бойко Борисов: Засега да, правителството остава в този формат

реклама Кадър видео ФБ Засега да, правителството остава в този формат. Вижте, всичко може да се направи в името на България, но когато има диалог, когато има нормално мислещи политици, които вземат предвид мнението на другите. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Бойков, който инспектира строежа на магистрала „Хемус“, пише …

Новини
1
Доган вдига сватба

реклама Снимка ФБ, пресцентър ДПС Голяма сватба ще се вдигне в сараите на Ахмед Доган. Единственият син на почетния председател на ДПС ще встъпи в брак със своята половинка – Памела Жейнова, пише novini.bg. Демир Доган и дъщерята на популярният футболен импресарио Николай Жейнов живеят на семейни начала вече близо …

Новини
Народ.бг: Бойко Борисов се крие в монтанското село Расово

реклама Любопитна статия публикува известният със сензационните си материали за властта сайт Народ.бг, която обаче не се позовава на официални източници. Бойко Борисов и Иван Гешев са в обострени отношения, които изданието определя като „война“. Според сайтът двамата почти са стигнали почти до бой при лют скандал във вторник в …