кадри БНТ
Нова научно-популярна книга, каквато не е излизала от десетилетия, отговаря на въпросите за траките, живота им, културата и наследството им, което носим и до ден днешен. Сборникът „Траките. Какво трябва да знаете” беше представен от един от авторите му доц. Тодор Чобанов при Георги Любенов по БНТ.
Водещият изненада историка с първия си въпрос: Вярно ли е, че траките са били вегани?
Чобанов обясни, че в древността подобно схващане за съзнателен отказ от животинска храна няма, но по принуда повечето траки са яли предимно хляб. Има данни, че са правили питки от кестени и дори нещо като пица, но главно с плодове. Елинските автори са наричали траките „маслоядци”, като това използвано като лека подигравка. Само най-богатите са яли месо.
Историкът обясни и смисъла на съкровищата и гробниците на траките.
Това не са били гробници, а ритуални комплекси, обясни доц.Чобанов. Това, което определяме днес като тракийски златни съкровища, всъщност са били комплектите от съдове за извършване на ритуалите.
Кукерите са наследство от траките, подчерта историкът и се обоснова с древните източници, в които се говори за много местни ритуали с маски. Доц. Чобанов каза също, че на практика не се знае, колко са били тракийските племена по нашите земи. Имената, с които са се наричали, са няколко стотин, но в различните епохи са се сменяли от самите тях по различни причини.