fbpx

По 200 лева на месец за млади българи от 1 октомври, нареди Николай Денков

Блиц Новини

Кадър ФБ: По 200 лева на месец за млади българи от 1 октомври при едно условие, нареди Николай Денков

И студентите дочакаха някой да се сети за тях. Сега, когато премиер е Николай Денков се обърна внимание и на образованието и подкрепата за него. Академикът е пряко свързан с образованието и неведнъж е казвал, че то е негов приоритет.

Малко преди старта на новата учебна година дойде новината, че студентските стипендии се увеличават от 1 октомври т.г.

От 85 лв. минималната става 120 лв.

За най-добрите студенти са предвидени стипендии от 180 до 200 лв.

Блиц новината бе съобщена по БТВ и Нова

Разбира се, условието е да са пълни отличници.

За по-високите стипендии са отделени 6 млн. лв. до края на тази година, а за ремонт на общежития са предвидени 100 млн. лв.

„Парите са налице, очакваме проекти от университетите”, каза премиерът.

Не всички получават тези пари месечно, има изисквания, които трябва да се покрият, за да може учащия да получи стипендия.

Някои от тях са:

Студентите трябва да са приети в редовна форма на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“ след средно образование и образователно-квалификационна степен „магистър“ след висше образование.

Стипендията се отпуска само за периода на обучение за придобиване на една образователно-квалификационна степен “ бакалавър“ и на една образователно- квалификационна степен „магистър“.

Стипендии не се отпускат на тези, които прекъсват или повтарят учебна година или семестър, с изключение на:
–  повтарящи поради болест;
–  студентки-майки, повтарящи поради бременност, раждане и отглеждане на
дете;
– повтарящи след прекъсване със заверени семестри и положени изпити поради
промяна в учебните планове и програми.

Условно записаните студенти нямат право на стипендия.
Подалите документи с невярно съдържание се лишават от стипендия до края на обучението и дължат връщане на получените суми за стипендии, отпуснати въз основа на документи с невярно съдържание.
Студенти, които са се преместили от една специалност в друга, или от едно учебно заведение в друго, нямат право на стипендия за учебните семестри, които повтарят поради преместването, ако през съответните семестри са получавали стипендия. Това са част от правилата, като всяко учебно заведение има собствени изисквания.

Блиц Новини
Три тв състезания – три Мис България. Коя спечели сърцата ни?

кадри bTV, Нова телевизия, Инстаграм/Игри на волята, Лора Асенова, Нанси Карабойчева-Димитрова Три са най-обсъжданите предавания в българския ефир през този сезон – „Игри на волята“, „Фермата“ и „Мастършеф“. Освен това, че те приковаха интереса на публиката, между продукциите има и още нещо общо. И в трите телевизионни състезания с включиха …

Блиц Новини
4-те тигрици на БТВ разкостиха Злати Йочев за ужас на Марина

кадри bTV: 4-те тигрици на БТВ разкостиха Злати Йочев за ужас на Марина Златимир Йочев се видя в чудо този четвъртък, след като до него на канапето на „Тази сутрин“ по bTV се подредиха само жени. Още от началото водещият се усети, че в тази ситуация шегите ще са за …

Блиц Новини
Теди направи интимно признание за Кенан: Видях в него бившия си мъж

кадри bTV: Теди направи интимно признание за Кенан: Видях в него бившия си мъж „Развод или болест – ако стоим и се питаме „защо аз, защо на мен ми се случва“, никога няма да намерим отговор“, това прозрение направи Теодора след отпадането от „Фермата“. В „Преди обед“ по bTV тя …

error: Content is protected !!