Пловдивска фирма осъди НАП да ѝ плати над 700 000 лева обезщетение!

Новини
реклама

Снимка Вихрогон

Пловдивска фирма  осъди НАП-Пловдив да им се заплати обезщетение от 682 хиляди лева за причи­не­ни­те на дружеството имуществе­ни вреди и още 19 хиляди за разноски по делото, пише Трафик нюз.

Сагата започва през 2009 година, когато фирмата закупува имот в Радомир – терен с площ от 27363 кв.м., представляващ „Производствена база – млекоцентрала“, състоящ се от 7 бр. производствени сгради, 4 бр. нежилищни обекта, 2 бр. търговски обекта, търговски склад и търговски гараж. Цената, на която придобили имота от друго частно дружество била 1 900 299 – колкото била и данъчната му оценка.

След покупко-продажбата следват данъчни ревизии и на дружеството е бил съставен ревизионен акт за погасяване на ДДС към хазната. Първият ревизионен акт е потвърден от съда, но междувременно следват куп преустройства свързани със задължително премахване на сгради, а цената на имота пада. През 2013 следва нова проверка и нов ревизионен акт и за дългове по Закона за ДДС в размер около 250 хиляди лева. Следват запори на имущество. ТД на НАП-Пловдив налага обезпечителни мерки възбрана и запор върху 7 МПС-та на МПС-та и сметки, които са обезпечавали дълга. Междувременно обаче е направена възбрана и върху базата в Радомир и е започнало предварително изпълнение, като целият имот е обявен на търг.

През 2016 ревизионният акт обаче в бил обявен за нищожен. Въпреки това действията по принудителното изпълнение не са били преустановени, а в последствие е осъществена продажбата на недвижимия имот на стойност, значително по-ниска от средната пазарна за него – 192 333 лева. Базата е била закупена след 8 опита за продажба на търг, които са завършили без оферти и накрая е взета от „Ен едн Кей козметикс дивелопмънтс“ООД –Радомир.

С продажбата били погасени останалите към този момент публични задължения около 50 хиляди лева и 31 хиляди лихва. Остатъкът от 139 хиляди лева е бил върнат на фирмата. Без оглед обаче дружеството завежда съдебна война и я печели.

Според решението на Административен съд – Пловдив е налице нанесена вреда и право на обезщетение. Прието е, че заради незаконните действия и бездействия на органите на приходната администрация, свързани с прогласения за нищожен по съдебен ред Ревизионен акт, издаден от ТД на НАП Пловдив и публичната продан на производствената база.

Така НАП ще трябва да плати близо 700 хиляди лева след 7 години за нанесените щети на дружеството.
Решението не е окончателно. Може да бъде обжалвано пред ВКС.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс: Управляващите се подготвят за служебна победа

реклама Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Това обяви държавният глава в обръщение към народа предаде репортер на Novini.bg. Всички промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в изборите. Отстъпва се от ясни законови предложения и се създават предпоставки за честността на изборите …

Новини
1
Борисов: Ще се пенсионирам от политиката като видят магистрала „Хемус“

реклама Кадър видео в. Сега Бойко Борисов не подава оставка, но не работи и като премиер, а като шофьор на джипка, пратен да надзирава строителството. Откъсна се от реалността и остана във времената, в които като бащица обикаля, дава благословия и събира овации. Превърна се в застаряваща певица, която разчита …

Новини
Стоичков пуска своя марка суджук

реклама Лого 8hristo.com Единственият българин носител на „Златна топка“ представи своята марка по впечатляващ начин. Логото на Камата съвсем естествено включва емблематичния за него №8 под който мина кариерата му в ЦСКА, „Барселона“ и националния отбор. Затова за гостите не бе изненада да видят на презентацията специално изработени суджуци под …