Плевнелиев за новия суперкомпютър: До 3 години тук ще работят 5 000 души със заплати от по 7 000 лв.

България официално тръгва по пътя към това да се превърне в регионалния технологичен лидер в Европа, след като днес на официална церемония бе поставена символична първа копка за строежа на новия суперкомпютър на територията на София Тех Парк. Президентът Росен Плевнелиев бе част от церемонията и той сподели увереността си, че съвсем скоро тук ще има високоплатени специалисти, информира Канал 3.

„След не повече от 3 години тук ще има поне 5 000 нови работни места за високоплатени специалисти, които ще получава заплати по над 7 000 лв“, каза Плевнелиев на церемонията.

На церемонията присъстваха още кметът Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел, председателят на УС на София Тех Парк Петър Статев, а по-късно се присъедини и премиерът Бойко Борисов.

Тук може да откриете още новини от страната!

Именно министър-председателят отправи въпрос към президента – дали в Гърция ни завиждат за суперкомпютъра, а Росен Плевнелиев отговори, че това наистина е факт и от южната ни съседка отчитат, че в този сектор сме далеч пред тях.

„Ние ще сме една от осемте държави в ЕС, в която ще има подобен суперкомпютър. Позиционирането му не е само за добър имидж на България. Бизнесът и науката са тези, които се възползват от този ресурс. Апелирам към вас – моля ви, натоварете го на 100%“, каза министър Караниколов.

„Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, сподели комисар Габриел.

А кметът Фандъкова допълни, че „инвестициите в технологии и образование са пътят на София и България“.

Очаква се през София Тех Парк да минава и спира на метрото, която да свързва БАН и Студентски град, за да може целият научен капацитет у нас да се възползва максимално от проекта.

loading...

Този бастун защо не си гледа метеоролошката и да си пази главата от рога , ами се занимава с неща , които не разбира !

Този бастун защо не си гледа метеороложката и да си пази главата от рога , ами се занимава с неща , които не разбира !

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 13 август: Ден за колосални промени при Скорпионите, Рибите будят удивление и възхищение

Снимка pixabay lamqta.com Овен Вгледайте се днес в едно от най-близките си отношения. За хората е напълно естествено да се отдалечават един от друг, но е възможно да не осъзнавате, как бързо отслабва това приятелство.Неотдавна светско мероприятие се е оказало не така интересно, както сте очаквали, или близостта между Вас …

Новини
Историческа кражба на ток в Кюстендил

Изображение Гугъл Мапс От ЧЕЗ са разкрили нагли кражби на електроенергия в Кюстендил, без прецедент в историята на дружеството по своите мащаб и дързост. Злоупотребата е разкрита на 11 август, пише topnovini.bg. Установените нарушения са в ДАП-Кюстендил и в сгради на бившата фабрика за обувки в северната промишлена зона, съобщиха …

Новини
1
Строят сграда под Рилските езера за половин милион

Изображение Гугъл Мапс Започва изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“ в района на хижа „Рилски езера“, на територията на Национален парк „Рила“, пише Вести.   (КИП) в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители …