fbpx

Пламен Димитров, КНСБ: Над 200 милиона души в света ще са безработни в новата криза

реклама

Очакванията са, че нови 25 млн. души ще се прибавят при безработните и ще се стигне в световен мащаб до над 200 млн. безработни, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Дарик радио.

Повече от половината от работещи са загубили доход, подчерта той. EС трябва да развива своя социален модел, коронавирусът създава проблеми, но произведеното трябва да се преразпределя по-справедливо, посочи Димитров и допълни, че ще трябва да се опрощават дълговете на най-бедните, като това вече се прави.

Балансът между двете мерки е важен – трябва да се отпускат кредити, но трябва да има и грантове, тоест пари които не се връщат, отбеляза лидерът на КНСБ. Сметката показва две числа – 3.8 млрд. лева са мобилизирани и отиват към бизнеса и към хората. Близо 1.5 млрд са безвъзмездни, посочи той и допълни че над 100 хиляди са със запазени работни места.

Трябват обаче още и се обсъжда нов пакет от мерки по сектори, за който ще се говори с правителството. Например туризмът, транспортът, преработващата промишленост, те трябва да получат нова подкрепа. Мерките трябва да се съобразят с това кой какво прави и дава, коментира Пламен Димитров.

Обезщетението за безработица трябва да бъде удвоено, категоричен бе той. Например тези, които са на минимални заплати, ако се регистрират като безработни, получават само 190 лева помощ и това трябва да се промени, защото е несправедливо. Защото това не е 60 процента от заплатата, както е по закон, по думите на лидера на КНСБ.

Пламен Димитров посочи, че има и други законови недомислици, като например, ако си се осигурявал 20 години за безработица, но останеш без работа дори само за една седмица, след това три години нямаш право да получаваш помощ, независимо, че си се осигурявал години наред.

КНСБ предлага за родителите, които вече са гледали децата си с платена отпуска по време на извънредното положение, да могат да получат още 20 дни платена отпуска, но платена от държавата.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Преди да бъде убита от ревнив младеж в България англичанката Роуз написала: Радвам се от живота

реклама Снимка ФБ „Радвам се на живота – просто правя това, което искам да правя, когато искам да го правя или изобщо не правя абсолютно нищо, ако така се чувствам – и се чувствам страхотно!“. Това е последната публикация на англичанката в LinkedIn, пише британският Дейли мейл. България за пореден …

Новини
Гърция с нови мерки на границата с България

реклама Снимка pixabay На ГКПП „Кулата-Промахон“ гръцките медицински власти започнаха проверка с бързи тестове за COVID-19 на всички влизащи в Република Гърция водачи на товарни автомобили. Всеки товарен автомобил изчаква около 10-15 минути до излизане на резултата от теста на шофьора. Досега бързи тестове на влизане в Гърция се правеха …

Новини
Клиенти на заведенията в България: Всички сервитьори да бъдат ваксинирани задължително

реклама Снимка pixabay В социалните мрежи се появи петиция, която призовава за стикери на заведенията, че обслужващият персонал е ваксиниран срещу коронавирус. Ето какво гласи петицията: „Като клиенти, които искат спокойно и необезпокоявано да посещават заведения за обществено хранене и увеселение, бихме желали да бъдем сигурни, че персоналът, който ни …