fbpx

Петя Аврамова: Безплатно саниране за собствениците по нова програма за енергийна ефективност

Новини
7
реклама

Кадър видео Нова ТВ

По новата програма за саниране, няма да има доплащане от страна на собствениците. Освен това в проеста се включват не само жилищни блокове, но и къщи. Стълба „Зелена България” се очаква да заработи в началото на 2021 година. Тя е част от пакета за енергийна ефективност в размер на 3 милиарда лева, който се финансира по линия на плана за възстановяване и развитие. Общият размер на плана е 12 милиарда лева.

„Няма безплатни дейности. Това е програма за енергийна ефективност. Ще включва изолация, подмяна на дограма и топлоизолация на покрив. Тази програма ще включва и интелигентни решения – възобновяеми източници на енергия”, обясни Аврамова. Ще има съфинансиране – 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми. Разработват се четири варианта. Това коментира регионалният министър Петя Аврамова в студиото на Здравей България по Нова ТВ.

реклама

„За нас е ясно, че хората ако трябва да извадят дори 5-10 лв. от джоба си, винаги ще има в един вход някой, който да блокира нейното изпълнение. Ние не искаме да бъде блокирана”.

Програмата трябва да стартира през април 2021 г. „Първите 2 години трябва да бъдат договорени голяма част от средствата”, обясни министърът.

Относно строителството на магистрала „Хемус” Аврамова обясни, че до момента има осигурени средства за пътя до Велико Търново, както и частично за 7-ми и 8-ми участък, където сега върви проектантска дейност.

„До този момент не мога да кажа колко ще струва магистралата от Боаза до Буковци и Белокопитово, където се работи в момента, тъй като нямаме изготвени технически проекти за целия участък, добави тя.

На „Струма” е прокопан 2/3 от тунела „Железница”, работи се и на моста преди това. „За Кресненското дефиле има процедура за избор на изпълнител”, каза министърът.

Днес може да бъде пуснато и движението по ремонтираните 12 км от „Тракия” в посока Бургас. Общо 53 ще бъдат ремонтирани.

реклама
loading...

Всички по-стари жилищни сгради трябва да се санират, за да имат европейски вид населените ни места. Например в Пловдив са санирани много малко сгради, процеса трябва да продължи и при това с по-бързи темпове.

Как ще се кандидатства за санираненоИскам блока ми да е хубав.ВАРНА

Ремонтирайте всички стари блокове щом е безплатна тази програма, например в Аспарухово старият жилищен комплекс „Дружба“ – ще стане страхотен комплекс.

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Майка в неплатен отпуск: 610 лв помощ, това не отговаря на истината!

реклама Снимка pixabay „Това, че родителите ще получават месечна помощ от 610 лева, т.е. една минимална заплата, ако са в неплатен отпуск и гледат децата си, които са в дистанционно обучение или не посещават детска градина, не отговаря на истината! Оказа се, че родителите ще получават помощ от държавата само …

Новини
Болен от COVID-19 в семейството не е присъда

реклама Снимка pixabay Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни в интервю за радио „Спутник“ алергологът и …

Новини
От началото на пандемията от Covid-19 у нас са се върнали над 120 000 души

реклама Снимка pixabay Емиграцията е много по-голям проблем от имиграцията, коментира доклада на ECFR Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София. Той обърна внимание, че изтичането на мозъци оказва влияние и върху политиката на засегната страна. Според Гайслер завръщането на такава група хора е надежда за …