fbpx

Петър Ганев: Конкретни гаранции от Диксън, че има средства не съм виждал

Новини
външна реклама

Кадър видео БТВ

Евентуалният нов собственик на футболния Левски – британецът Джоузеф Диксън, само устно е гарантирал пред Надзорния и Управителния съвет на клуба, че притежава нужните средства, за да придобие дружеството и да може да го издържа. Това разкри сензационно членът на двете управителни институции на „сините“ Петър Ганев при гостуването си в „Тази сутрин“ по bTV. Икономистът уточни, че до фактическото осъществяване на сделка между сегашния мажоритарен собственик Наско Сираков и Диксън има няколко стъпки.

„Винаги описваме някакво бъдеще: 200-250 млн., нов стадион… Гледаме твърде далеч. Има конкретни стъпки, които трябва да се случат в момента. Футболният отбор започва подготовка през следващата седмица и трябва да има яснота как го прави. Другото, което е важно, е че има конкретни правни и финансови неща, за да има сделка. Трябва да има регистрирана компания в САЩ. До колкото знам, тя ще е във Флорида. Трябва да има новорегистрирана компания в България. Капиталът на тази компания трябва да бъде няколко милиона. Такава е заявката. Докато тези неща не се случат, не може да има сделка. Те стоят преди тези 250 млн. и плана за инвестиция в стадиона.“, заяви Ганев и добави:

външна реклама

„Страни по сделката са Джоузеф Диксън и Наско Сираков. Тя касае собствеността, а не едно или друго решение на Управителния или Надзорния съвет. Той предостави в устна форма гаранция на тази среща, която продължи около 2 часа. Конкретни гаранции не съм виждал. Имаме заявка от разговор с Наско Сираков, че ще бъдем запознати с такива гаранции, ако ги е предоставил. Ако ги е предоставил, то е в последните 1-2 дни, тъй като в началото на седмицата нямаше предоставени документи. Хората трябва да разграничат двете неща. Едното е гаранция, ангажимент, че при тези и тези условия и смяна на собствеността ще се инвестира в нов стадион, спортна инфраструктура, мол. Другото е, когато трябва да покажеш самоучастие. Не може да вземеш най-големия клуб в страната, най-големия спортен бранд само с обещанието, че ще инвестираш. На фона на текущите задължения, които има клуба, трябва да влезеш с определени финанси, за да може да стартираш по един нормален начин. Иначе няма причина да прибягваме до тази сделка. Това, което трябва да следим, е има ли го финансовия ресурс, който да влезе в клуба, за да се платят тези задължения. Той трябва да влезе по сметка.“

Ганев е категоричен, че Левски се нуждае спешно от около 3 млн. лева за да покрие належащи разходи и още 1,5-2 млн. лева за да бъде осигурен нормалният старт на подготовката на „сините“ за сезон 2021/2022, която трябва да започне след седмица.

„Ако приемем, че трябва да започнем по нормален начин сезона, трябва много бързо да влязат, в рамките на дни. Ако следващата седмица нямаме финансови постъпления вече започваме забавяне от гледна точка на подготовката. Парите, които са нужни на клуба, за да почне със сравнително силен старт – около 3 млн. лева плащания, които почти веднага трябва да се направят, около 60% са за заплати на хора в клуба, които са забавени. Към тях е сумата от 1,5-2 млн. лева, които са рамка, за да започнеш сезона в следващите 2-3 месеца. Ако такава сума не бъде предоставена, следващият сезон е под огромна въпросителна, чисто футболно. Опасността от фалит винаги стои на фона на това, че през последната година и половина има постоянно забавени плащания, постоянна мъка и правене на плащания от преди 3-4 месеца и към футболисти, които не са на стадиона от 7 месеца.“, категоричен е Ганев.

Той заяви, че ще бъде оптимист за бъдещето на клуба, ако Станимир Стоилов приеме да се върне на стадион „Георги Аспарухов“ като треньор, но предупреди, че специалистът ще поиска гаранции, че ще може да работи нормално в клуба.

„Факт е, че тези разговори се водят от около 6 месеца. Не сме го знаели като име, научихме го на среща на Управителния и Надзорния съвет. Но знаехме, че от декември се водят такива разговори. Беше заявено вчера, че Благой Георгиев ще има ключова роля. Очевидно и Наско Сираков ще остане като президент при сделка. Лакмусът е Станимир Стоилов. Моите надежди, това, което поставям срещу притесненията от последните седмици, е че Мъри Стоилов ще води отбора. Това дава футболната надежда. В крайна сметка ние сме футболен клуб, а не инфраструктурен проект. Надявам се на положително развитие и Мъри Стоилов като треньор, а той, за да дойде, ще иска рамка, гаранция, че този отбор ще функционира по нормален начин“, каза Ганев.

„Сделката не е гарантирана под никакъв начин. Тя или е факт, или е под някакъв въпрос. Към момента не е факт. Няма поставени подписи, няма постъпили пари по сметка, не са изплащани тези забавени заплати“, категоричен е членът на Надзорния съвет.

Вчера Джоузеф Диксън за първи път говори на пресконференция. Той заяви, че има намерение да инвестира 250 млн. долара в „сините“, като едно от желанията му е да построи нов стадион на мястото на „Георги Аспарухов“ и търговски център.

„Факт е, че говорим за голям инфраструктурен проект. Това само по себе си не е учудващо. Може да спорим много дали е правилният модел – с голям фокус върху инфраструктурата, което да направи така, че клубът да се издържа. Аз не съм убеден, че това е най-работещият модел. И футболно клубът може да се издържа и да генерира приходи. Пак говорим за поставянето на перспектива. Нещо, което е важно феновете да го разберат – не може да има абсолютни и вечни гаранции. Ако стане сделка и Джоузеф Диксън е собственик, но след 2 години започне да бави заплати, не може да бъде развалена сделката. Условията касаят първоначалния ангажимент. Когато акциите са в Джоузеф Диксън, той става собственик и няма вечни лостове за контрол извън моралните такива“, коментира Ганев.

Въпреки първоначалната информация Наско Сираков не присъства на пресконференцията. Ганев заяви, че той е обещал да говори пред „сините“ фенове скоро.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Пуснаха палав чат между Венета Райкова и Галин

външна реклама Снимки социални мрежи „Чакаме. И заедно ще четем моята книга “Вендета”, коментира Райкова под пост на певеца, представящ новия му проект. На тази близост се натъкна репортер на show.blitz.bg.. външна реклама Изглежда бившата водеща на „Горещо“ си е паднала по певеца, който напоследък залива социалните мрежи с голи …

Новини
Милица Гладнишка: Чувствах се самотна, спях с този и онзи

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Малко се знае в общественото пространство за личния живот на чаровната Милица Гладнишка. Астрисата открехна завесата и сподели пред Мон Дьо и „Неделята на NOVA“ разтърсваща история за смъртта на майка си. Актрисата разкри, че майка ѝ е била много болна и е починала …

Новини
Близо 1 660 000 българи са бедни

външна реклама Снимка pixabay Ключов приоритет е и интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. външна …