fbpx

Петър Андронов от асоциацията на банките: Отсрочване по кредитите ще има само за клиенти, които са били редовни

външна реклама

Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ, разясни модела на подкрепа за бизнеса и гражданите на така наречения частен мораториум, за да се подкрепят изпадналите в затруднения клиенти на банките.

В повечето страни е в ход процес на подготовка на частни мораториуми или ред за отстрочване, подчерта Андронов пред Дарик радио. Този ред за отсрочване, след като се одобри от БНБ, ще бъде оповестен и банките сами ще се присъединят към него.

По този ред, отсрочваниията на плащане на главници и лихви, няма да се санкционират от законодателеството. Това са минималните стандарти, които всички банки ще приложат, това са общи стандартни рамки, но всяка банка ще преценява, в този механизъм каква точно схема ще приеме.

външна реклама

Мораториумът е ред за отросчване на главница или на главница и лихви и през времето на отсрочване си вървят всички условия по договора по кредита. Това не е опрощаване, а отсторчване, разсрочване, а ако имаш възможност е по-добре да се плащаш, защото отлагането на лихвата се натрупва и ще се разпределя по вноските занапред, подчерта Андронов.

Всяко физическо или юридическо лице ще има възможност да се възползва от отлагането, но задължително условие е да е бил редовен клиент на банката в минали периоди. Ако се приеме и одобори този ред на отросчване от БНБ, това е свръхекстремно, краткосрочно пренареждане на системите във всички банки и реда на работа, с който банките да посрещнат желаещите да направят такава промяна.

Това не е просто нещо, подчерта той. Всяка банка ще определи най-подходящия ред, как точно да се комуникира между клиент и банка. Мораториумът е с много широко действие, така че примерно обхваща и плащанията по кредитните карти, но не се прилага за новоотпуснатите кредите след въвеждането на извънредното положение, подчерта Андронов.

Сценарият в Европа е да се определи около два, два и половина месеца на труден период и в такава посока се мисли и от финансовия сектор, но ако нещата се променят ще се променят и перспективите пред сроковете определени от банките. До 30 юни ще може да се иска от клиенти отсрочка, но срокът ще продължи и отвъд 30 юни, каза Андронов. Той посъветва всички киленти, които смятат, че имат затруднения, да се свържат с банката и да разговорят по условията за отсрочване. БНБ забрани изплащането на дивиденти от печалбата на банковата система за миналата година. Така в системата ще останае допълнителен ресурс.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …