fbpx

Първият учебен ден ще струва по-скъпо тази година

Новини
реклама

Снимка pixabay

Тази година първият учебен ден ще ни струва по-скъпо. Причината е, че освен традиционните тетрадки, раници и пособия, родителите трябва да купят дезинфектанти и маски, посочва Нова тв.

Въпреки че учениците няма да са задължени да носят маски в класната стая, те ще са им необходими в междучасията. Така всяко дете е добре да има поне 2 маски в себе си на ден, за да ги сменя, когато се замърсят. Заедно с личните дезинфектанти сумата става около 50 лева, пресмятат родители. А като прибавим и останалите разходи като спортен екип, учебници и моливи, да изпратиш ученик в училище тази година може да достигне и до 300 лева.

Новата раница няма да е разход само за родителите на първокласници. Тя ще присъства в списъка с покупки и за бъдещия второкласник Калоян.

„Ние бяхме взели една за миналата година, която се оказа доста тежка, имайки предвид, че носят много учебници. Тази година ще търсим по-лека”, разказва майката на Калоян.

Именно раницата излиза най-сериозната покупка, казват търговците. Цените в книжарниците варират от 60 до 160 лева. „В зависимост от това дали е твърда тип кутия или е мека, повечето от моделите са с ергономичен гръб. Почти всички родители се стремят да купят най-доброто на децата”, казват продавачите.

А от 50 до 70 лева излизат само комплект тетрадки и пособия за писане като моливи и флумастери. Въпреки че книжарница разполага и с онлайн магазин, повечето клиенти предпочитат да изберат учебните пособия.

реклама

„Доста от родителите желаят да дойдат на място и да видят раничките какво представляват и детето само да избере”, казват от книжарниците.

„Дезинфектант със сигурност трябва да има – и в училищата ще са осигурили, предполагам, но е хубаво и той да си има”, казва майката на Калоян – Мария.

Една маска, издържаща поне 50 изпирания излиза от 7 до 10 лева. А тубичка с дезинфектант – от 3 до 5 лева. Всяка тетрадка струва между 50 стотинки и левче. Децата се нуждаят и от спортен екип и обувки за часовете по физическо.

Много директори вече са решили първият учебен ден на 15-ти септември да е само за учениците, които за първи път ще прекрачат прага на училището – първокласници, петокласници и осмокласници. Така ще е в столичното 18-то училище.

„Откриването на учебната година ще започне два пъти. За малките в първи клас едното откриване е в 10 часа, следва родителска среща, изпращаме едните родители и след това влизат осмокласниците, повтаря се самата родителска среща на открито. Като на 14-ти преиграваме целия протокол на действие в училище”, обясни директорът на столичното 18-то училище Вили Стойчева.

В препоръките на просветното министерство е всяко училище да определя всеки ден отговорник, който да следи спазват ли учениците мерките за безопасност. От книжарниците очакват най-големият бум в пазаруването да е седмица преди първия училищен звънец.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
2
Предлагат извънредно положение до края на март, затварят училища и заведения

реклама Кадър видео Новини.бг Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет. На практика ще останат да работят само хранителните магазини, банките, общественият транспорт. Удължаване срока на обявената епидемична обстановка до края на март, предлага здравният министър, освен …

Новини
Шоу кухня за деца “Вкусно с OLA” – единствената поредици от открити уроци по здравословно хранене

реклама Шоу кухня за деца “Вкусно с OLA”, е реализирано от верига заведения OLA Taste of MED и е единствената в страната ни поредица от открити уроци по здравословно хранене, насочени към децата от 4 до 11 години. Нашата цел е да изградим в съзнанието на децата навици на разнообразното, …

Новини
Д-р Пожарашки: От личен опит в борбата ми за живот с Ковид ви казвам: Дишайте активно възможното дълбоко, но не насилвайте

реклама Кадър видео БТВ Срещата ми с вируса започна през последната седмица на октомври, 2020 с лека кашлица. Последва тест и позитивен резултат. Посетих веднага Болница „Токуда“ за изследвания и лечение, което започнах в къщи по утвърдена в опита схема за лечение на заболяването. Симптомите бяха кашлица, температура, безсилие, мускулни …