Първият учебен ден ще струва по-скъпо тази година

Новини
реклама

Снимка pixabay

Тази година първият учебен ден ще ни струва по-скъпо. Причината е, че освен традиционните тетрадки, раници и пособия, родителите трябва да купят дезинфектанти и маски, посочва Нова тв.

Въпреки че учениците няма да са задължени да носят маски в класната стая, те ще са им необходими в междучасията. Така всяко дете е добре да има поне 2 маски в себе си на ден, за да ги сменя, когато се замърсят. Заедно с личните дезинфектанти сумата става около 50 лева, пресмятат родители. А като прибавим и останалите разходи като спортен екип, учебници и моливи, да изпратиш ученик в училище тази година може да достигне и до 300 лева.

Новата раница няма да е разход само за родителите на първокласници. Тя ще присъства в списъка с покупки и за бъдещия второкласник Калоян.

„Ние бяхме взели една за миналата година, която се оказа доста тежка, имайки предвид, че носят много учебници. Тази година ще търсим по-лека”, разказва майката на Калоян.

Именно раницата излиза най-сериозната покупка, казват търговците. Цените в книжарниците варират от 60 до 160 лева. „В зависимост от това дали е твърда тип кутия или е мека, повечето от моделите са с ергономичен гръб. Почти всички родители се стремят да купят най-доброто на децата”, казват продавачите.

А от 50 до 70 лева излизат само комплект тетрадки и пособия за писане като моливи и флумастери. Въпреки че книжарница разполага и с онлайн магазин, повечето клиенти предпочитат да изберат учебните пособия.

„Доста от родителите желаят да дойдат на място и да видят раничките какво представляват и детето само да избере”, казват от книжарниците.

„Дезинфектант със сигурност трябва да има – и в училищата ще са осигурили, предполагам, но е хубаво и той да си има”, казва майката на Калоян – Мария.

Една маска, издържаща поне 50 изпирания излиза от 7 до 10 лева. А тубичка с дезинфектант – от 3 до 5 лева. Всяка тетрадка струва между 50 стотинки и левче. Децата се нуждаят и от спортен екип и обувки за часовете по физическо.

Много директори вече са решили първият учебен ден на 15-ти септември да е само за учениците, които за първи път ще прекрачат прага на училището – първокласници, петокласници и осмокласници. Така ще е в столичното 18-то училище.

„Откриването на учебната година ще започне два пъти. За малките в първи клас едното откриване е в 10 часа, следва родителска среща, изпращаме едните родители и след това влизат осмокласниците, повтаря се самата родителска среща на открито. Като на 14-ти преиграваме целия протокол на действие в училище”, обясни директорът на столичното 18-то училище Вили Стойчева.

В препоръките на просветното министерство е всяко училище да определя всеки ден отговорник, който да следи спазват ли учениците мерките за безопасност. От книжарниците очакват най-големият бум в пазаруването да е седмица преди първия училищен звънец.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Симеон Сакскобурготски: За всички е ясно, че е време за промяна

реклама Снимка wikipedia ОБРЪЩЕНИЕ НА Н.В. ЦАР СИМЕОН II ПО СЛУЧАЙ 22 СЕПТЕМВРИ-ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ: В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било …

Новини
Слави Трифонов пусна ново парче – „Мутри сбогом“

реклама Снимка ФБ Трифонов представи най-новата песен, написана специално за за актуалните събития в момента в България. Ето какво написа той: Музиката е изумително изкуство, няма значение колко можеш да пееш, важното е да искаш. А когато желанието за песен се събере с желанието за свобода и справедливост, се получава …

Новини
И Рачков подобно на Мария Игнатова призна за новата си любов

реклама Снимка инстаграм Като голямо щастливо семейство Димитър Рачков и плеймейтката Анита отпразнуваха рождения ден на комика. Макар дълго време да крие отношенията си с блондинката, Рачков най-накрая направи признание. Повод за това стана 48-ият рожден ден на бургазлията. Рачков, който отскоро бълва снимки и видеа в инстаграм, показа как …