fbpx

Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

Новини
външна реклама

Кадър видео ФБ

„Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене.

Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на Слави Трифонов. За голяма реформа на Изборния кодекс заговори и друга формация от протестите – Демократична България, която е и първата, внесла в парламентарното деловодство законодателните си предложения. За поправки на ИК настоява и коалицията „Изправи се. Мутри вън“. За да се осъществят тези крупни поправки обаче е нужен работещ парламент, тоест поне година година ще трябва да има и действащо правителство, пише Сега. Голямата въпросителна към момента е дали партията на Трифонов ще излъчи кабинет, ако ГЕРБ се окажат да съставят или предложението им бъде отхвърлено.

външна реклама

„Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва и това ще стане ясно съвсем скоро“, заяви избраният вече за председател на ПГ Тошко Йорданов от ИТН от трибуната в НС.

По думите му основната задача на 45-ия парламент е точно „задължителната промяна на Изборния кодекс“. Вероятно и тази реформа ще държи заедно тези иначе разнородни партии.

Той изброи и основните им предложения – отмяна на ограничението за секциите в чужбина; гласуване по пощата; 100% машинно гласуване; разпускане на настоящата Централна избирателна комисия (ЦИК) и избор на нов състав; видеонаблюдение на вота. Йорданов обяви още, че внасят и промени в Закона за политическите партии, за да може партийната субсидия да бъде 1 лв. на глас. Партията настоява за това от няколко години.

По време на краткото си изказване в зала Йорданов пропусна да спомене въвеждане на мажоритарна избирателна система. За това бе веднага репликиран от ГЕРБ в залата. Въвеждането на мажоритарен вот бе един от въпросите на референдума, иницииран от хората на Слави Трифонов преди няколко години. „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов, визирайки предложения в този дух на ГЕРБ. Преди ден Бойко Борисов нареди на депутатите си също да внесат поправки в ИК и да се върви към мажоритарни избори.

С подобни на предложенията на ИТН излиза и Демократична България. ЦИК да се реформира и да е със статут на независим професионален орган, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Предвижда се отпадане на квотния принцип при формирането на ЦИК и намаляване на членовете ѝ само на 9 души. В момента съставът ѝ е от 20 души. Предложени са и решения, които да преодолеят случаите, при които ЦИК не може да вземе решение, защото не може да постигне изискуемото мнозинство.

И в проекта на ДБ се предлага гласуване по пощата, което да се случва във всички избори, с изключение на местните, като бюлетините се изпращат чрез пощенски оператор или куриер. Самото пощенско гласуване ще се провежда в период от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, определен от ЦИК, и ще приключва пет дни преди деня на изборите.

Предварителното гласуване по пощата ще улесни българите в чужбина, но също гражданите, чийто настоящ и постоянен адрес са в различни градове в страната, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас. Пощенското гласуване е решение и в условията на коронавирус, мотивират се вносителите.

Подобно на ИТН и дясното обединение предлага премахване на тавана от 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз и възможност за обособяване на изборен район извън страната са други предложения на коалицията. Една от предвидените мерки е създаване на изборен район „Чужбина“, който да осигури легитимни и пропорционални представители на тези общности в Народното събрание”, се посочва в мотивите към законопроекта.

Сред поправките в изборното законодателство е и въвеждането на възможността за видеозаснемане и излъчване от броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден, което също е пресечна точка с идеите на партията на Трифонов. Предвижда се възможност за външен одит на машините за гласуване – преди закупуването на устройствата и преди всеки избори. Урежда се и възможността за събиране по електронен път на подписки за подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ердоган иска „суров и възпиращ урок“ за Израел

външна реклама Кадър видео ютуб Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е разговарял с руския си колега Владимир Путин, като е казал че международната общност трябва да преподаде „суров урок“ на Израел за начина, по който се отнася с палестинците, пише The Times of Israel, като се позовава на съобщение …

Новини
Евгений Дайнов: Има такъв народ са първи на следващите избори

външна реклама Снимка профил ФБ „Смятам, че „Има такъв народ“ ще бъде първа политическа сила след изборите. Слави Трифонов ни показа, че има достъп до качествени хора, които си тежат на мястото. Забележете, че в следващите избори сумарно депутатите на партиите от протеста ще имат достатъчен брой мандати за съставянето …

Новини
Директорът на „Св. Анна“: Простреляната е с няколко рани

външна реклама Кадър видео Bulgaria ON AIR Жената, простреляна в столичното метро, е на видим възраст около 45 години, все още няма информация за името. Жената е в много тежко, критично състояние. „С няколко огнестрелни рани е. Прострелна в главата, с вход – дясната вежда и изход – отзад, 2 …