fbpx

Отровни двойници на гъби напълниха болниците

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Заради дъждовете през последните седмици и жегите в момента на много места има огромни количества гъби, което обаче увеличава риска от заблуда и има много случаи на натровени, които са прибегнали до лечение в болница.

Причината е, че ги берат още докато са млади и по тях не личат белезите, с които се отличават отровните от останалите, които са безопасни за консумация, разказаха гъбари пред „Телеграф“.

външна реклама

 

През последните дни през Клиниката по токсикология при Военноморска болница – Варна вече е преминала първата партида пациенти след консумация на диворастящи гъби. Те са яли отровния двойник на така наречената гъба кладница или двойника на полската печурка – бяла мухоморка, съобщават лекари. Засега са се разминали без сериозна вреда за здравето, защото бързо са потърсили лекарска помощ.

Лекарите обаче са категорични, че е най-добре да се избягва употребата на каквито и да е диворастящи гъби, защото дори и най-големите специалисти могат да се излъжат и да попаднат на отровни двойници на ядливите гъби. Първите симптоми за отравяне с гъби са повръщане, разстройство, режещи болки в корема и общо неразположение.

Сигнали

Коварното в случая е, че тялото подава първите по-сериозни сигнали едва след 6-8 часа, а понякога и след ден-два, предупреждават токсиколозите. Някои хора обаче неглижират тези симптоми и вместо да потърсят лекарска помощ, пият лекарства и се самолекуват. А забавянето е особено опасно за последствията от натравянето, което може да предизвика трайни, тежки или невъзвратими увреждания на черния дроб и другите органи.

Фатално

Средно по 10 човека умират от отравяне с гъби годишно. Много повече са тези, които са пострадали, след като са консумирали опасни, но ги спасяват навреме в болниците. Това коментира Люлин Стаменов, фотограф и гъбар.

Той посочи за пример, че зелена и бяла мухоморка много приличат на печурката, особено когато са млади. Ако консумираш такива мухоморки е много малка вероятността да оцелееш. При зелената възможността за оцеляване е 10-15%, а тези, които успеят да преминат трапа, остават инвалиди за цял живот, каза още Люлин Стаменов.

Уврежда се черният дроб необратимо. Печурките имат по 3-4 отровни двойника. Според Стаменов най-важното правило е да не се берат млади гъби. Когато е млада, зелената мухоморка прилича на печурката, защото е покрита с бяло було. Булка гъбата, наричана още царска гъба, има двойник червена мухоморка, която е оранжева като млада, подобно на булката.

Лечение

За изчистването на организма от отровата трябва да се предизвиква повръщане чрез изпиване на 2 лъжици готварска сол, разтворени в много вода и дълбоко бъркане в устната кухина. След това пострадалият незабавно трябва да се транспортира в болница, като се запазват и покажат на лекаря гъбите или остатъците от тях. В болничното заведение се извършва промивка на стомаха и вливане на активен въглен. Прилагат се венозни вливания на водно-солеви и глюкозни разтвори, витамини, антидоти съобразно вида на гъбата, хемо- и карбодиализа, хипербарна оксигенация и като последно героично средство – присаждане на черен дроб.

За съжаление късната проява на симптомите при най-тежките отравяния, особено с мухоморки, не позволява ефективно отстраняване на отровата от организма.

Берачи

Топлото и дъждовно време подлудиха гъбарите в Странджа. Всеки ден по поля и гори пълзят тълпи от берачи на горски гъби. Повечето си събират за лична консумация, но има и такива, които се опитват да припечелят някой лев, като продават гъбите по пазарите за 10 лева за три-четири броя.

В полите на Странджа обаче виреят най-много печурки и пачи крак. Изобилие от тези видове се среща в районите на селата Крушевец, Ясна поляна, Ново Паничарево и Извор. В планинските райони около Малко Търново пък растат сърнели и масловки. В горите край планинските селца Граматиково и Младежко се намират и вкусни манатарки.

Освен за вкусна каша или чорба, гъбите се използват масово и като гарнитура и добавка към различни видове сосове. Хората в Странджа имат традиция да ги затварят и в буркани за зимнина.

Грешки

Фатални грешки допускат и най-опитните гъбари, предупреждават лекари. Понякога отрова може да съдържа дори и ядлива гъба, ако близо до нея е поникнал отровен двойник, твърдят познавачи. Тази година в Бургаско няма нито един случай на натровен от гъби засега. Рискът това да се случи обаче си остава. Всяка година в бургаската болница се лекуват поне по 5-6 души, консумирали отровни двойници.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДБ и ИБНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

външна реклама Кадър видео ФБ Бъдещото управление трябва да се следва посоката и стандарта, който зададоха някои от министрите в служебното правителство. Това обявиха от „Да, България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след общи консултации, посветени на бъдеща подкрепа за евентуален кабинет на ИТН. външна реклама „На тази база …

Новини
Водещата на БНТ изригна в смях пред Хаджигенов

външна реклама Кадър видео БНТ С чувство за хумор съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов обяви в сутрешния блок на БНТ, че ще заеме поста вицепремиер по космическите въпроси. На фона на често използваната от него ирония думите му не бяха приети сериозно. Ето как приключи …

Новини
Дойче веле: Борисов обижда, защото го е страх

външна реклама Кадър видео ФБ Нервният изблик на лидера на ГЕРБ срещу Бойко Рашков може да бъде разглеждан като симптом. Агресията, включително нападателния тон, често е израз на страх, на фрустрация. Борисов вероятно усеща, че политическата му кариера е смъртно ранена и възмездие – не за безобразния му език, а …