fbpx

Откриха токсичен химикал системно слаган в български храни

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Сред рисковите продукти може да са готовите за консумация салати, особено „Снежанка“ и „Руска“, сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза, някои екзотични подправки и други.

Отровен химикал е откриван системно в храни на българския пазар и страната ни е била многократно предупреждавана от други страни в ЕС. В Системата за бързо оповестяване за опасни храни на Съюза (RASFF) от началото на септември до 29 октомври 2021 г. са постъпили близо 60 нотификации с ниво „сериозен риск“ за наличие на етилен оксид в различни видове храни, внесени у нас, предупреждава „Активни потребители“.

външна реклама

За същия период Брюксел е включил страната ни в 8 предупреждения. За последната година нотификациите само за България са 49. От „Активни потребители“ коментират, че броят им е „твърде голям“.

Не е известно държавният контролен орган – Българската агенция за безопасност на храните – да е оповестила по обществено достъпен начин информация за конкретните храни и търговските обекти, в които те са се продавали. Не е ясно дали са били иззети.

OFFNews изпрати запитване с тези въпроси до БАБХ и очаква разяснението им.

Какво е етилен оксид?

Етиленовият оксид (C2H4O) е органично химическо съединение. Той е цикличен етер и е най-простият епоксид. В нормални условия е безцветен и леко сладникав на мирис газ. Намира широко приложение като суровина в химическата индустрия. От него се произвеждат етиленгликол, полиетиленгликол, етаноламини, полисорбат и др.

В медицината и фармацията обгазяването с етилен оксид е стандартна процедура за дезинфекция на медицински изделия, например спринцовки. Използва се още като фунгицид (пестицид), дезинфектант и консервант за третиране на някои зърнени култури. Ако третирането не е направено съгласно изискванията, етилен оксидът става част от готовите за консумация храни.

Защо е опасен?

Етилен оксидът е отровен газ. При вдишване в големи количества поразява белите дробове и нервната система. Той е запалим, дразнещ човешките сетива и лигавици и има мутагенно и канцерогенно действие. Дълготрайното влияние на етилен оксида, например консумация на храни съдържащи следи от веществото, може да доведе до развитие на лимфоми, левкимия и рак на гърдата.

В ЕС е забранено готови за консумация храни да се третират с етилен оксид. В Азия и Африка той се използва масово.

Профилът на опасните храни

Близо 90% от храните, идентифицирани с етилен оксид, са или технологични добавки (Е номера) известни като „гуми“, или продукти, съдържащи тези вещества. Проблемните технологични добавки са известни под имената „ксантанова гума“, „гума локуст“ „гума гуар“ и др. Те се внасят от Азия и се влагат в огромни количества в готови за консумация храни и съответно ги замърсяват с етилен оксид.

Това са предимно индустриално произведени готови храни и овкусители. Много вероятно е в значителна част от изброените по-горе продукти да са използвани вече посочените замърсени „гуми“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Ето кой трябва да вземе 100-те хиляди лева от Фермата

външна реклама Кадри видео БТВ С наближаването на финала на „Фeрмaтa“ все повече стои въпроса кой е достоен за голямата награда от 100 000 лв. Три ceдмици прeди рeшитeлнaтa биткa, според мъжете участници, най-достойна от жените са Мартина според Любо и Кирил, а за Живка са Стефан и Пламен. външна …

Незабавни статии
Дичо заряза музиката и се захвана с друга страст

външна реклама Снимка профил ФБ Конкурентите на шеф Манчев се увеличават с още един. Бившият вокалист на D2 Дичо загърби музиката и се впуска в ново начинание, захваща сe с готвене, както сам анонсира новото си начинание в социалните мрежи. Това съвсем не е изненада за хората около него. В …

Незабавни статии
Лора плаче от щастие извън Фермата

външна реклама кадър bTV Чувствам се прекрасно, изживявам всичко отново като гледам предаването, това каза отпадналата от „Фермата“ Лора Цолова. 24-годишната жена призна, че дори плаче пред екрана, но сълзите ѝ са от щастие. „Не бях преживявала нещо толкова прекрасно и истинско, с прекрасни хора. Най-много ми липсва чувството, че …