fbpx

От утре децата от детските градини и училищата влизат в час

Новини
реклама

Снимка pixabay

Най-малките започват с редовни учебни часове в училище от утре. Стартират и детските градини. Много от родителите са притеснени да пуснат децата си на този етап и искат обучението онлайн да продължи.

Училище „Христо Ботев” в Мездра изглежда тъжно, когато е празно, казва пред Нова телевизия охранителят Валентин Йотов.

„Неприятно ми е. Свикнали сме с децата, да тичат, да са тук”, допълва той.

За да осигури подходящи условия на малките ученици, хигиенистката Йорданка Кръстева работи дори в почивните дни. Парното е пускано по час-два, за да не изстине сградата, и е проветрявано всеки ден.

„От гледна точка на разходи сме спестили около 15-20 хиляди лв.”, каза директорът Иван Иванчев. Парите ще бъдат инвестирани в ремонти и в закупуването на още камери за онлайн обучение, които са необходими за децата от града, но и за тези от близките села, които учат тук. Особено, когато отсъстват по една или друга причина от класната стая. Пък и за да бъдат готови, ако се наложи пак заради пандемията децата да останат вкъщи.

реклама

„Който си е вкъщи, когато е болен, вижда учителя, вижда това, което се преподава. Така, че винаги има в какво да се инвестира”, казва директорът.

В детската градина ДГ „Европейчета” също се готвят за завръщането на децата. „Парното не е спирано, просто го намалихме максимално. Идеята беше по този начин помещенията да бъдат затоплени и на децата да им е комфортно и приятно”, каза директорът на градината Пламена Цветанова.
Притеснението у част от родителите и учителите от вируса обаче е факт. „Имаме информация след направено проучване между родителите, че в детската градина ще се върнат 70% от децата. 30% все още се притесняват”, каза директорът.

Наредба 5 е категорична – децата могат да отсъстват до 20 дни с бележка от родител или с документ от личния лекар, който да удостовери заболяване. Така, на практика тези 30% родители, които се страхуват да пускат децата си, или ще погазят закона и ще бъдат санкционирани, или трябва да търсят медицински бележки.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Забраняват 8 вида пластмаса от 1 юли

реклама Кадър видео Нова ТВ В студиото на предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS гостуват Елеонора Йосифова Сдружение „За Земята“ и Вера Маркова от първия магазин с нулев отпадък. Те говорят за това как да заменим пластмасата за ежедневна употреба. „Не е достатъчно само потребителите да намалят количеството пластмаса, но …

Новини
ЦИК: Гласуваме с ръкавици

реклама Снимка pixabay „Дата 4 април дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите“. Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към …

Новини
Министър Ангелов: След ваксината получих тахикардия заради камерите

реклама Кадър видео Нова ТВ „Нямам завишено кръвно. Аз съм човек, който в такава ситуация… знаете – емоцията е много силна, а и когато има толкова камери срещу мен винаги се получава тахикардия и оттам се получава артетриалното наблюдаване. Д-р Валериева пак ми измери кръвното и то е 110/70“заяви здравният …