fbpx

От понеделник личните лекари ще издават безплатни рецепти за ковид

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти на пациенти с COVID-19, а болниците ще получат допълнителни средства. Това са решенията, взети днес по време на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Тази възможност е в сила от днес, но личните лекари ще имат готовност от понеделник, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Александър Златанов.

външна реклама

Решенията са гласувани единодушно, допълни той. По думите му рецептите ще са електронни. Такива рецепти може да се изписват и в разкритите вече COVID-зони.

Второто взето решение е да се преразпределят средства за лечебните заведения с разкрити над 10% COVID легла. Искаме те да са финансово обезпечени, така че да не срещат трудности, допълниха от НЗОК, цитирани от Офнюз.

„Експертите направиха различни разчети. На предишното заседание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или всъщност 688 милиона. Има 51 милиона за неразплатени дейности 2017-2018 година и вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително на болнични заведения. Единственото условие е да имат 10% COVID легла“, обясни управителят на Здравната каса Петко Салчев.

Става въпрос за средно 39 милиона лева на месец за здравните заведения, които лекуват COVID в страната, които са над 200.

По повод исканата оставка на Салчев от лекарски колегии в страната, управителят на Касата коментира:

„Мисля, че не е време да говорим за оставки сега. Имах среща вчера с всички директори на столични болници и те приеха този вариант на преразпределение, заяви Салчев.

За всеки преразпределен лев ще бъде искан строг отчет и ясни правила как са похарчени средствата, категорични са от НЗОК.

От следващия месец – ноември, сумите за медиците на първа линия ще са не 1000, а 1200 лева, допълниха от НЗОК. За октомври те ще получат по 1000 лева във връзка с изработеното миналия месец, уточни Салчев.

При ниска заболеваемост – парите ще намаляват. При висока, като сега, ще се увеличават. Средствата се разпределят справедливо и адекватно, категоричен бе управителят на Касата.

Ще обсъдим исканията на фармацевтите и най-вероятно ще направим и среща с тях. Може би ще се наложи разширяване на дейността. Ще намерим решение може би идната седмица, казаха от здравния фонд.

Ако сега въведените мерки не дадат ефект, ще се премине към по-строг контрол. Нещата са непредсказуеми, категорични са от НЗОК. Засега локдаун не се налага, за това се мисли само, ако нещата излязат от контрол. Много са параметрите, така че въпросът е комплексен, коментира зам.-министър Златанов.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Ето кой трябва да вземе 100-те хиляди лева от Фермата

външна реклама Кадри видео БТВ С наближаването на финала на „Фeрмaтa“ все повече стои въпроса кой е достоен за голямата награда от 100 000 лв. Три ceдмици прeди рeшитeлнaтa биткa, според мъжете участници, най-достойна от жените са Мартина според Любо и Кирил, а за Живка са Стефан и Пламен. външна …

Незабавни статии
Дичо заряза музиката и се захвана с друга страст

външна реклама Снимка профил ФБ Конкурентите на шеф Манчев се увеличават с още един. Бившият вокалист на D2 Дичо загърби музиката и се впуска в ново начинание, захваща сe с готвене, както сам анонсира новото си начинание в социалните мрежи. Това съвсем не е изненада за хората около него. В …

Незабавни статии
Лора плаче от щастие извън Фермата

външна реклама кадър bTV Чувствам се прекрасно, изживявам всичко отново като гледам предаването, това каза отпадналата от „Фермата“ Лора Цолова. 24-годишната жена призна, че дори плаче пред екрана, но сълзите ѝ са от щастие. „Не бях преживявала нещо толкова прекрасно и истинско, с прекрасни хора. Най-много ми липсва чувството, че …