От днес „Света София“ е действаща джамия

Новини
2
реклама

Google Street

Днес в емблематичната църква „Света София“ в Истанбул се очаква да се проведе първа мюсюлманска молитва – събитие, което разбуни религиозните настроения по целия свят. В София е организиран протест, а в Атина траурна служба.

Храмът, който е на около 1500 години, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Първоначално той е построен за християнска катедрала, но след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърнат в джамия. От 1934 г. е обявен за музей.

С решението от този юли обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени статута на музей на „Света София“, превръщайки я отново в действаща джамия. От днес, 24 юли, се очаква в нея да се извършват петъчни мюсюлмански молитви.

С действията си Ердоган иска да остане в историята, коментира Тони Николов в ефира на bTV тази сутрин. Според него турският президент тръгва назад по стъпките на империята.

Решението на Ердоган срещна остри критики както от страна на Папа Франциск, така и на главата на Източната православна църква патриарх Вартоломей I.

Очаква се, че храмът все пак ще остане отворен и за всички немюсюлмани и чуждестранни посетители.

реклама
loading...
2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Горският спасител на 2-годишния Мехмед: „Аллах ме прати да го спася“

реклама Кадър БТВ В сряда от дома си в Якоруда изчезна 2-годишният Мехмед. Близките му твърдят, че последно бил в каруцата в двора. Лелята пуска призив за издирването му След 24 часа роднините чуват дълго чаканата вест. Момченцето е открито в село Бунцево от горския Муртаза Клечов. По пътя разстоянието …

Новини
„24 часа“: 2-годишното дете е сгазено пред очите на дядо си и баба си

реклама Снимка pixabay Пред баба си и дядо си е било сгазено детето на 2 г. и 8 месеца, което загина при катастрофа в столичния кв. „Надежда“ днес, пише „24 часа„. Инцидентът е станал, докато водач е карал на задна скорост, допълва изданието. Мъжът е опитвал да излезе от паркинга …

Новини
Карбовски към Караянчева: Вие сте самозабравил се човек с диагноза

реклама снимка: Мартин Карбовски, фейсбук Мартин Карбовски се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева с писмо по повод думите й, че хората, които протестират срещу Бойко Борисов, после се качват на метрото, направено от него и се прибират вкъщи. Ето какво заяви журналистът: Госпожо Председател – чух, че ако …