fbpx

От днес промени в мерките срещу коронавирус

Новини
реклама

Снимка pixabay

От днес започва и поетапното разхлабване на мерките в страната. Големите търговски центрове отново ще отварят врати, но при спазването на строги правила. Забранява се употребата на шалове и предпазни шлемове на закрити обществени места.

Изискването се въвежда, след като се оказа, че не осигуряват достатъчно добра защита, особено срещу новия щам на коронавируса.

Това означава, че от днес разрешени остават само маските.

Може да купите маска FFP2 от тук https://profitshare.bg/l/1171255

На този фон експерти препоръчват да се снабдим с маски с ниво на защита до 95 процента. Те струват между 3 и 5 лева.

Причината за забраната на шлемове се криела в технологията, по която са направени. Според вирусолози едва преди няколко месеца станало ясно, че предпазните шлемове са неефективни.

„Нека да опитаме да си спомним какво беше преди година, когато започна всичко. Целият свят се оказа неподготвен, нямаше предпазни средства, така че беше логично в началото да има повече допустими варианти“, посочи проф. Радостина Александрова.

Фармацевтите очакват продажбите на маски да се увеличат след 1 февруари и препоръчаха най-ефективните на пазара, пише Блиц.

„Това е маска с по-висока защита – KN95, това е китайски стандарт. Маската е с много висока защита, защото плътно прилепва по лицето, тя е като чашка и въздухът, който се просмуква отдолу е много по-малък“, посочва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Маската клас FFP2 осигурява 95 процента защита срещу вируси и струва около 3 лева. Въпреки това най-търсени остават маските за еднократна употреба, които са под 30 стотинки. Но пък крият рискове.

По думите на Николай Костов най-качествените маски на пазара са обозначени със стандарт FFP3, което означава, че вероятността през тях да проникнат вируси е едва 1 процент.

„Има голям избор от предпазни маски. FFP2 и FFP3 се различават по защита. FFP2 защитава от всички частици и микроорганизми на около 94%. FFP3 защитава на около 98-99%”. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

 

Работното им време ще е намалено – от 10 сутринта до 9 вечерта. На всеки час ще се прави щателна дезинфекция. Mагазините ще работят с намален капацитет, а малолетни и непълнолетни ще се допускат само с придружител.

Заедно с моловете отварят фитнесите и залите за тренировки. Те ще трябва да работят с до 50% от капацитета си.

Въведени са и строги мерки срещу разпространението на вируса. Още с влизането всеки клиент трябва дa дезинфекцира ръцете си и да постави калцуни на обувките.

Лична хавлиена кърпа е необходимо да бъде поставена върху всеки уред, който се използва.

Ресторантите обаче остават затворени. Браншът се отказа от протестното отваряне, което беше планирано за днес. Причината е, че служителите и клиентите ще носят наказателна отговорност, ако нарушат мерките. Може да се стигне и до лишаване от свобода за срок до 5 години.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Иво Сиромахов: Няма да се кандидатирам на тия избори. Не разчитайте на мен

реклама Снимка профил ФБ За разлика от колегите си сценаристи в шоуто на Слави Трифонов, които станаха водачи на листи от партията „Има такъв народ“, Иво Сиромахов се разграничи от политиката. Той заяви категорично профила си във Фейсбук, че няма да се кандидатира за депутат на които и да било …

Новини
Българите живеят със 7 години по-малко от другите европейци

реклама Снимка pixabay Според съсловните и браншови организации в сектора са необходими по-ефективни инвестиции, които да се отразят за подобряването на здравните показатели на обществото. Българите живеят със 7 години по-малко от гражданите на най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства – 37% срещу …

Новини
Тихомир Тошев, кредитен консултант: Не погасявайте стари кредити с нови

реклама Снимка вихрогон.бг По данни на БНБ над 100 хиляди са исканията за отсрочване на задълженията, подадени от домакинствата към банките, като одобрените са над 82 хиляди, а общата стойност на одобрените за частен мораториум задължения са над 1,8 милиарда лева. Какво ще се случи с хората, които са изгубили …