fbpx

От днес пластмасовите сламки са забранени в ЕС, у нас – все още не

Новини
външна реклама

илюстрация Pixabay

От днес в ЕС влиза в сила забраната за някои пластмасови продукти за еднократна употреба. Става дума за пластмасови прибори, чинии, сламки и още няколко вида изделия. Решението беше взето от Европейския парламент преди 2 години, а целта е в следващите 5 години да се намали почти двойно използването на подобни продукти. Не е ясно обаче дали забраната ще бъде ефективна, защото част от държавите членки не са готови с националните си стратегии. У нас въвеждането на забраната също ще се забави, предава БНР.

Пластмасовите продукти ще излязат от живота ни постепенно. В съответствие с политиката на ЕС за отпадъците се очаква държавите членки да намалят използването на тези продукти до 2026 г. Първата стъпка е забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба.

външна реклама

„8 ще бъдат изцяло забранени. Това са прибори, чинийки, сламки, клечки за уши, оксоразградима пластмаса, дръжки за балони и стиропорни съдове всякакви“, заяви Данита Заричинова от сдружение „ЗаЗемята“. Това обаче ще се случи, след като бъде приета Наредба на екоминистерството.

„Наредбата вече е факт, тя е разработена, но чисто процедурно предстоят вътрешни съгласувания, след това трябва да бъде обявена за обществено обсъждане, в рамките на 1 месец постъпват конкретни предложения и нашата амбиция е най-късно до края на август, началото на септември, да влезе в Министерския съвет“, заяви Ренета Колева, заместник-министър на екологията.

Количествата на пластмасовите продукти за еднократна употреба, които са на пазара преди влизането на наредбата в сила, ще могат да се продават в търговската мрежа и след това – до изчерпването им, за да не се превръщат в боклук. Но дори и след като приемем наредбата, тя няма да реши изцяло проблема с пластмасите за еднократна употреба.

„Остават на пазара чашките, бутилките, пликчетата и кутиите за храна. Там се увеличава отговорността на производителя, ще има повече такси за тях, както ще трябва да се поставят различни знаци – като например за хигиенни продукти, че те съдържат пластмаса“, каза още Данита Заричинова.

Тези допълнителни такси и обозначения ще влязат в сила през 2025 година, а таксите за филтри за цигари ще бъдат въведени две години преди това. Според директивата на ЕС държавите-членки трябва да уведомяват потребителите за алтернативни продукти за многократна употреба и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови отпадъци за еднократна употреба.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Тошко Йорданов към ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“: Ние няма да играем по вашите правила

външна реклама Кадър видео новини.бг „Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова – явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори“. Това каза председател на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в декларация от името на група, предаде …

Новини
Синият талон на шофьора и трудовата книжка стават електронни

външна реклама Снимка вихрогон.бг Нови предложения внасят от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат депутати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. За целта те са внесли в парламента предложения за промени в Кодекса на труда. Идеята е цялата информация от трудовите книжки да стане …

Новини
Състоянието на Каролев остава критично

външна реклама Снимка профил ФБ   Близо 3 месеца след инцидента в Пирин, икономистът Владимир Каролев остава в реанимацията. Травмите му, получени при падането в планината, са преодолени от лекарите и той се възстановява, но все още има нужда от реанимационно лечение и е на апаратна вентилация, пише Факти. Той …