fbpx

От днес компенсират бизнеса заради високата цена на тока

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

Тя предвижда компенсация на фирмите за октомври и ноември със 115 лв. за консумиран мегават на час. Работодателите са недоволни, че помощта ще се забави, тъй като парите ще бъдат изплатени, едва след като Брюксел одобри схемата. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков, цитиран от БНТ.

От днес Министерството на енергетиката започва да подписва т.нар. типови договори за компенсиране на индустрията с производителите на електроенергия – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток-2“ и електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“.

външна реклама

Така в Министерството на енергетиката ще постъпи информация кои фирми се нуждаят от компенсация. Парите обаче ще бъдат платени на фирмите едва след одобрение от Европейската комисия.

„По всички дипломатически канали, с които разполагаме, с постоянните ни представители в ЕК, имаме уверението, че това одобрение ще стане в рамките на тази седмица“, заяви Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

Според бизнеса не е било нужно правителството да иска одобрение от Брюксел.

„Мерки от общ характер, които помагат поравно на всички потребители на енергия, не представляват държавна помощ. Т.е. за нас това е едно излишно допълнително презастраховане, което води до забавяне и добре е ако е само няколко дни, както казва министър Живков, до коря на седмицата. По-скоро важните оттук насетне въпроси остават – месец декември, компенсациите за ел. енергия, тъй като цените няма да спаднат пред това време“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Министърът на енергетиката обясни защо мярката обхваща само 2 месеца.

„Ние обявихме компенсации за октомври и ноември, като имахме предвид, че през декември би трябвало да има работещ парламент, който да предприеме евентуално актуализация на бюджета е да предприеме други компенсаторни мерки“, заяви Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

В края на октомври правителството прие програма от мерки за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток. А първата стъпка бе изменението на методиката на цените на доставчик от последна инстанция, с която разходите на индустрията се понижиха с между 15 и 30 лв. на мегаватчас.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Мария Игнатова смени Нойзи с друг мъж

външна реклама Кадър Мария Игнатова, Инстаграм Мария Игнатова безспорно е една от най-харесваните, но и най-обсъжданите дами в родния шоубизнес. Връзката й с Рачков бе тема номер 1 в светските издания и клюкарските сайтове външна реклама Сега обаче тя не слиза от светлината под прожекторите. Голяма изненада събуди факта, че …

Новини
Кирил Петков: До дни България може да има ново правителство

външна реклама Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни да го одобрят. „Имаме доста кандидати, които ще предложим”, добави той До дни България може да има ново правителство, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. Това ще бъде възможно, …

Новини
Лили Иванова: „Заливана“ съм от обич и омраза

външна реклама Кадър видео БНТ „Мисля, че това бе най-дългото ми отсъствие от сцената. Никак не ми бе приятно. Светът е много различен. Не съм отчаяна. Но ние трябва да сме готови да посрещнем всяко предизвикателство“, това заяви голямата Лили Иванова в първото й телевизионно интервю след 3-годишно отсъствие от …

driving theory test uk