fbpx

От днес компенсират бизнеса заради високата цена на тока

Новини

Кадър видео БНТ

външна реклама

Тя предвижда компенсация на фирмите за октомври и ноември със 115 лв. за консумиран мегават на час. Работодателите са недоволни, че помощта ще се забави, тъй като парите ще бъдат изплатени, едва след като Брюксел одобри схемата. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков, цитиран от БНТ.

От днес Министерството на енергетиката започва да подписва т.нар. типови договори за компенсиране на индустрията с производителите на електроенергия – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток-2“ и електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“.

външна реклама

Така в Министерството на енергетиката ще постъпи информация кои фирми се нуждаят от компенсация. Парите обаче ще бъдат платени на фирмите едва след одобрение от Европейската комисия.

„По всички дипломатически канали, с които разполагаме, с постоянните ни представители в ЕК, имаме уверението, че това одобрение ще стане в рамките на тази седмица“, заяви Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

Според бизнеса не е било нужно правителството да иска одобрение от Брюксел.

„Мерки от общ характер, които помагат поравно на всички потребители на енергия, не представляват държавна помощ. Т.е. за нас това е едно излишно допълнително презастраховане, което води до забавяне и добре е ако е само няколко дни, както казва министър Живков, до коря на седмицата. По-скоро важните оттук насетне въпроси остават – месец декември, компенсациите за ел. енергия, тъй като цените няма да спаднат пред това време“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Министърът на енергетиката обясни защо мярката обхваща само 2 месеца.

„Ние обявихме компенсации за октомври и ноември, като имахме предвид, че през декември би трябвало да има работещ парламент, който да предприеме евентуално актуализация на бюджета е да предприеме други компенсаторни мерки“, заяви Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

В края на октомври правителството прие програма от мерки за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток. А първата стъпка бе изменението на методиката на цените на доставчик от последна инстанция, с която разходите на индустрията се понижиха с между 15 и 30 лв. на мегаватчас.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Следете всеки ден във Vihrogon.bg най-интересните и уникални истории от България и света.

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

hell's kitchen
Николай се раздели с Hell’s Kitchen и наградата от 100 000 лв

Кадри видео Нова ТВ външна реклама Финалът на готварското риалити Hell’s Kitchen вече настъпи и след напускането на Калоян, да се борят за наградата останаха, Виктория, Валентина и Николай. По-доброто представяне на дамите на вечерна резервация реши съдбата на Николай и той напусна шоуто на грачка от заветната награда. Голямо …

БТВ
Ергенът Виктор на трудовата борса след финала на шоуто

Кадри видео БТВ външна реклама Както сам призна във шоуто на Цитиридис Виктор Стоянов в момента е на трудовата борса. Той сподели, че няма нищо срамно в това. Преди шоуто бях управител на фитнес зала и инструктор. Сега работя върху себе си, ходя на уроци по пиано и пеене, както …

БТВ
Дениз Хайрула разплака зрителите с признание за бившите си партньори

Кадри видео БТВ Признание за личният си живот направи Дениз след романтичната разходка и вечеря с Виктор. Положителните емоции и oт ycмивĸaтa нa Cтoянoв я провокираха да признае нещо съкровено, отношение, което тя не познава от досегашните си партньори. външна реклама „He знaм зaщo ми тeĸaт cълзитe. Moжe би, зaщoтo …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!