fbpx

Остри сблъсъци между депутатите на тема съдбата на пенсионерите

Новини
1
външна реклама

кадри: Нардно събрание, Pixabay

Арена на пореден скандал на тема пенсии стана парламентът. Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г. Това предлагат от БСП за България с промени в Кодекса за социално осигуряване. Според социалистите преизчисляването на тези пенсии може да се прилага, ако е по-изгодно за лицето, предеде Actualno.com.

„На практика вносител на законопроекта е цялата ПГ на „БСП за България“, защото това е наш ангажимент към хората в пенсионна възраст. Самото предложение е в преходни и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване“, каза той. По думите му целта е да се разпореди, преизчисляването на всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., като това преизчисляване стане от 1 юли 2021 г.

външна реклама

„Мотивите ни са, че основната функция на пенсионната система, е да осигурява защита на доходите на възрастните хора след оттеглянето им от пазара на труда, да ги защитава от изпадане в бедност, и да им гарантира приемливо ниво на дохода“, обоснова предложението Георги Гьоков от левицата. Той напомни, че последното преизчисляване е от 2008 г. „Всички знаете от кого беше предложено и от кого беше реализирано, но за всеки случай да припомня – от БСП“, Срещу предложението очаквано се обявиха от ГЕРБ-СДС.

„Това е ярък пример за лицемерие и популизъм. Първо, че се пренебрегна нормалният ход на законопроекта. Не си спомням да става въпрос за разходване на бюджетни средства и проектът да не е минал пред Бюджетна комисия.  Нямаха търпение да изчакат колегите от БСП за България да чуят становищата и решиха по пътя на чл. 53, ал. 8 от Правилника да предложат в програмата да влезе законопроектът. Освен това ще се изисква актуализация на бюджета. Служебният кабинет не може да направи това“, изказа мнение в пленарната зала Димитър Главчев от най-голямата парламентарна група. И подчерта, че отношението на БСП е несериозно при положение, че само преди няколко часа са върнали мандата за съставяне на правителство. Главчев ги запита защо не са приели да управляват, за да направят тази промяна за пенсионерите. Според Манол Генов от левицата Димитър Главчев неубедително е обяснил защо не може да стане преизчисляването на пенсиите.

„Понеже казахте, че предложението ни не било минало през Бюджетна комисия – 50-те лв., с които купихте българските пенсионери за изборите, мина ли през комисия? 120-те лв. минаха ли през Бюджетна комисия?“, попита още Манол Генов. Той отбеляза, че тези 120 лв. са били пак директно дадени за подпомагане на българските пенсионери с цел по-добро представяне на изборите на ПП ГЕРБ. Манол Генов изтъкна, че ГЕРБ управляват от 10 години, а в същото време питат защо 2013 г. БСП не го е направила.

„Ние работихме тогава по вашия бюджет. Да обяснявате на колегите от БСП, че всичко това трябва да мине през актуализация на бюджета, ние имаме внесено такова предложение“, посочи още Манол Генов.

„Българските пенсионери не се продават, да знаете това. Ако вие се опитвате да ги купувате, ние не сме правили това“, заяви Главчев от своя страна. Генов пък попита кога ще ликвидираме бедността в България. „Всички опити, които бяха имитирани от вашите правителства във времето, не доведоха до никакъв резултат. Хайде да гласуваме този закон. Приканвам ви да гласуваме този закон, за да може поне българските пенсионери да имат искрица светлина в тунела, в който сте ги оставили“, посочи Генов.

Отношение по темата взе и финансистът Мика Зайкова от Има такъв народ. „Донесохте от девет дерета вода, за да си запазите милиончетата за партийна субсидия, а за пенсионерите няма пари, така ли? Не ви ли е неудобно?“ – с този въпрос тя се обърна към депутатите от ГЕРБ-СДС. Тя посочи, че според финансовия министър в оставка състоянието на фискалния резерв е добро и пари могат да се намерят.

„Знаете ли как се живее с 300 лв?“, запита още Зайкова. Димитър Главчев й отвърна: „Очаквах повече професионализъм по темата от вас. Преизчисляването минава през актуализация на бюджета, повтори той.

Председателят на Бюджетната комисия в парламента Димитър Ганев от Демократична България коментира, че с това предложение на БСП пенсията няма да се промени. И подчерта, че животът на този парламент ще е толкова кратък, че няма как да се вземе това решение. „Няма пари за такова нещо. С чужда пита помен правим“, коментира още той. По думите на Ганев внасяне на предложението за преизчисляване на пенсиите е опит за предизборна агитация.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Цялата дандания за преизчисляването на пенсиите идва от това, че през изминалите близо 30 години, никой не стори нито крачка, относно правилното преизчисляване на пенсиите всяка година.
Първо водещо трябва да е екзистенц минимума на необходимата сума за съществуването на всеки Български пенсионер. (Това трябва да важи за всеки жител в държавата, който се руди за нея).
Преизчислението всеки път трябва да става на базата на новия Средномесечен доход по коефициента, по Трудовия стаж. Вместо това се въведе Нарастване с някакъв минимален процент.
Във времето Изчисляемятя сума по Процент на нарастването на пенсиите изостава спрямо Изчисляемата сума спрямо Нарастването на Средномесечния доход.
Къде отива разликата. В ръцете на Управниците,,иползващи тази разлика за попълване на дупки в Бюджета. С една дума, Българските пенсионери са ограбвани.
Пита се, на какво основание не се желае Законното преизчисляване, дори по-малко от Номиналното.
Отговорът е, по прищевките на някои Народни представители. В случая, това бяха ГЕРБ, ИТН, ДПС и ДБ. Особенно на Председателката на Народното събрание – Митева.
ЗАТОВА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА ПАРТИИ, КОИТО ПРЕНЕБРЕГВАТ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
„Барометър“: ГЕРБ ще бие на изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ „Барометър“, който тотално не позна миналите избори, излезе с ново проучване, което отново дава категорична победа на ГЕРБ. На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в …

Новини
Експерт: Единствената ни завършена магистрала „Тракия“ е най-смъртоносна в света

външна реклама Снимка pixabay „Магистрала „Тракия“, единствената завършена магистрала в България, има повече жертви, отколкото жертвите на всички останали магистрали. Няма в целия свят магистрала, в която в рамките на 3 години да загинат 100 човека“, сподели инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студиото на „България сутрин“ …

Новини
Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

външна реклама Снимка Bulgarian-Air-Force В какво състояние е записващото устройство и може ли да даде информация за това какво точно се е случило ще стане ясно по-късно през деня, когато се очаква служебният военен министър Георги Панайотов да даде брифинг. Това научи NOVA от източници в министерството на отбраната. външна …