fbpx

Основната цел на мерките в подкрепа на бизнеса е да не се допускат съкращения

външна реклама

Има предварителна яснота как ще действа механизмът в подкрепа на бизнеса от страна на държавата. Предприятията изготвят списък на служителите, които считат, че биха искали да съкратят поради намаления обем на работа и кандидатстват пред Агенция по заетостта.Това каза Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор на Българска стопанска камара, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„По предварителни критерии агенцията ще оценява до колко предприятието е засегнато от кризата. Тези критерии все още не са разработени и предстои да бъдат направени. Ако предприятието получи одобрение, се изпраща информация до НСИ и от там ще бъдат изчислени индивидуално за всяко едно от засегнатите лица потенциалните обезщетения“.

Попдончев обясни, че за всяко едно лице НОИ ще преведе сумата на работодателя, който ще има ангажимента да изплати 100% от възнаграждението на лицето, пише www.bloombergtv.bg.

външна реклама

По думите му критериите за държавна помощ ще бъдат изработени съвместно с участието на представителите на бизнеса и синдикатите. „Целта е да не се допуска съкращаване или освобождаване на служители“, допълни той.

Според него е важно тази мярка да се случи много скоро. Дори и да стартира след месец и половина, може би ще е късно за фирмите.

Той говори и за идеята да се подпомогне бизнеса чрез Българската банка за развитие.

„Помощта ще става през търговските банки. Идеята на мярката е да се осигури гъвкавост на търговските банки при предоговарянето на финансовите условия по съществуващи кредити и отпускането на нови, за да има буфер за бизнеса“.

Гостът отбеляза, че последиците от кризата ще трябва да се управляват дълго време след приключването на извънредното положение. „Поставихме и въпроса за промяна на повечето административни срокове“, заяви той.

„Ще се удължат сроковете за годишно счетоводно приключване и декларации по закона за корпоративно подоходно облагане“, каза още Попдончев.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …