fbpx

Опасни наводнения в Западна България, реки преливат, изпускат язовир Студена

Новини
1
външна реклама

Снимка pixabay

Проливните дъждове последните дни и тежкия, мокър снеговалеж предизвикаха редица наводнения в Западна България. Нивото на язовир Студена се вдигна опасно и местните власти бяха принудени да предприемат контролирано изпускане. Река Струма е заляла къщи в махала „Андрейна“ в Батановци, съобщиха от Община Перник. Кметът Станислав Владимиров е на място, както и екипи на пожарната. Наводнените къщи са около шест.

Започва и укрепването на трафопост в близост до р. „Конска“ край Ярджиловци. Реката е излязла от коритото си, много ниви са под вода. Река Конска в Брезник също е излязла от коритото си в землищата на брезнишките села Велковци и Сопица. Наводнени са дворове и земеделски земи. В участъка между разклоните за селата Сопица и Слаковци водата е достигнала почти до главния път.

външна реклама

Доброволци изграждат дига по река „Конска“, която да предпази пътя за Ярджиловци. Междувременно автоматизирана техника работи по изграждането на диги по останалата част от „Конска“, както и по река „Мещичка“ в махала „Кръстина“ в селото, пише Офнюз.

Мазето на 13-о училище в пернишкия квартал Мошино и котелното на 7-о ОУ „Георги С. Раковски“ в квартал Ралица са пълни с вода.

Приземен етаж от къща в Рударци също е наводнен и е евакуирана трудно подвижна жена.

Имало е и опасност от затлачване на двата моста на река Рударска в квартал Църква. На място са кметът на квартала, екип на РСПБЗН – Перник и багер с щипка за изчистване на насъбралите се боклуци.

На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от РДПБЗН – Перник.

По-рано днес в Трън бе обявено бедствено положение заради обилните валежи и високите нива на река Ерма.

Областният управител на Перник Емил Костадинов обясни пред ZaPernik, че заради обилните валежи притокът в язовир „Студена“ се е увеличил и за това се е наложило изпускане на повече от предвиденото количество вода от него. „В момента се изпускат 6 кубика в секунда“, каза още той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Днес рожден ден празнува Волен Сидеров

външна реклама Роден е в Ямбол през 1956 г. Има по-голям брат доц. д-р Пламен Сидеров, математик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Сидеров завършва Техникума по полиграфия и фотография в София. Преди 1989 г. работи като фотограф в Националния музей за литература в София. Народен представител в 40, 41, …

Новини
„Росенец“ вече официално е плаж

външна реклама Снимка ФБ След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни сараи, е плаж, Агенцията по кадастър извърши замервания и изготви специализирана карта за морски плаж. Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото …

Новини
ДПС няма да подкрепи кабинет на партиите, загубили изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ ДПС имахме възможност още вечерта след изборите да изразим нашата оценка за изборите. Ние разчитаме вота на българите като ясно изразена воля за промяна. Да спрем омразата, разделението, арогантността в политиката. Да възстановим политическата нормалност, демокрацията в България и да дадем рестарт на държавността. …