Омбудсманът Диана Ковачева поиска всички тестове за коронавирус да се плащат от държавата или от НЗОК

Новини

кадър bTV, архив

„Много родители ме сезират и се тревожат за новата учебна година, трябва да знаем какви мерки предприема МОН за безопасността на учениците. Според мен още не е ясно как ще започне учебната година, но добро развитие би било да започне присъствено“, обяви омбудсманът на Република България Диана Ковачева в ефира на Канал 3.

„Когато се върнат в класните стаи те трябва да са на 1,5 м разстояние, има ли готовност при заразено дете да преминат всички в дистанционно обучение. МОН направи ли си анализ на силните и слабите страни на обучението? Възникна въпросът какво правим с дигиталната бедност и изключване. Учителите готови ли са?“, попита тя.

„Не съм против дистанционното обучение. Просто няма достатъчно ясен анализ. Моята препоръка е да има повече прозрачност при вземането на решения“, допълни Ковачева.

„Трудно можем да очакваме от всички деца да носят постоянно маски и да не се пипат, въпрос на говорене е в семействата и в училище. Родителите също бяхме включени в електронното обучение“, обясни омбудсманът.

„Намаляването на годините за бакалавър от 4 на 3 г. – отново въвеждаме нещо преди да сме готови. Ситуацията не може да бъде оправдание нещо да мине между капките и да не бъде обсъдено“, каза още тя.

„Абсолютно неприемливо е да не се допускат хора без тест. Няма как да искаме хората да си плащат тестовете, трябва някак да бъдат поемани от Здравната каса или държавата. Не може хора да заразяват по улиците, само защото не могат да си позволят тест. Въпросът е не толкова кой се изследва, а кой ще поеме разходите по тестовете“, сподели Ковачева.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Увеличават се с 10% цените за личните лекари, специалистите и зъболекарите

Снимка pixabay С подписания в петък анекс към Националния рамков договор 2020-2022 г. се увеличават средствата за здравеопазване. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, съобщи Инвестор. Анексът предвижда увеличение средно с 10% на цените на всички клинични пътеки, както и допълнителни 20 лв. към всяка пътека …

Новини
Гръцки и турски военни кораби са участвали в сблъсък в Средиземно море

Изображение Гугъл Мапс Гръцки и турски военни кораби са участвали в сблъсък в Средиземно море Гръцки и турски военни кораби са участвали в малък сблъсък в сряда в източната част на Средиземно море, съобщи източник от министерството на отбраната на Гърция, описвайки случая като „инцидент“, предаде Ройтерс. Турският сеизмографски кораб …

Новини
Татяна Дончева: Борисов иска да разджурка ситуацията, за да се спаси

Неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси от страна на премиера. Идеята за свикване на Велико народно събрание не е лоша. Това заяви пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. „За да се свика ВНС обаче е необходимо …