Омбудсманът Диана Ковачева поиска всички тестове за коронавирус да се плащат от държавата или от НЗОК

Новини
реклама

кадър bTV, архив

„Много родители ме сезират и се тревожат за новата учебна година, трябва да знаем какви мерки предприема МОН за безопасността на учениците. Според мен още не е ясно как ще започне учебната година, но добро развитие би било да започне присъствено“, обяви омбудсманът на Република България Диана Ковачева в ефира на Канал 3.

„Когато се върнат в класните стаи те трябва да са на 1,5 м разстояние, има ли готовност при заразено дете да преминат всички в дистанционно обучение. МОН направи ли си анализ на силните и слабите страни на обучението? Възникна въпросът какво правим с дигиталната бедност и изключване. Учителите готови ли са?“, попита тя.

„Не съм против дистанционното обучение. Просто няма достатъчно ясен анализ. Моята препоръка е да има повече прозрачност при вземането на решения“, допълни Ковачева.

„Трудно можем да очакваме от всички деца да носят постоянно маски и да не се пипат, въпрос на говорене е в семействата и в училище. Родителите също бяхме включени в електронното обучение“, обясни омбудсманът.

„Намаляването на годините за бакалавър от 4 на 3 г. – отново въвеждаме нещо преди да сме готови. Ситуацията не може да бъде оправдание нещо да мине между капките и да не бъде обсъдено“, каза още тя.

„Абсолютно неприемливо е да не се допускат хора без тест. Няма как да искаме хората да си плащат тестовете, трябва някак да бъдат поемани от Здравната каса или държавата. Не може хора да заразяват по улиците, само защото не могат да си позволят тест. Въпросът е не толкова кой се изследва, а кой ще поеме разходите по тестовете“, сподели Ковачева.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
КАТ започва засилени проверки на колоездачи и пешеходци в големите градове

реклама Снимка: „Вихрогон“ До края на месеца пътна полиция ще прави засилени проверки на пешеходци и велосипедисти. През следващите три дни ще се следи прецизно и за нарушители по магистралите. Полицаите ще вземат отношение за всяко нарушение, което засекат, съобщава БНТ. Полицаите ще следят за превишена скорост, също за шофьори, …

Новини
Дрaгoлюб Cимoнoвич: Всички в ЦСКА знаехме, че Борисов има връзка със сестрата на Станко Йовчев Борислава

реклама Кадър Евроком тв Бившият трeньoр нa ЦCКA Дрaгoлюб Cимoнoвич-Дуци cпoдeли в прeдaвaнeтo EврoДикoФ нa тeлeвизия „Eврoкoм“ инфoрмaция зa брaтa нa Бoриcлaвa Йoвчeвa Cтaнкo Йoвчeв, кoятo e cпрягaнa зa любoвницa нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв. Бoриcлaвa Йoвчeвa e зaмeceнa в cкaндaлa oкoлo прeмиeрa зa къщaтa в Бaрceлoнa, кoятo вeрoятнo Бoриcoв e …

Новини
Рачков предупреждава: Измамници във Фейсбук дебнат феновете му с фалшиви профили с неговото име

реклама снимка: Фейсбук/Димитър Рачков Официална От официалния си профил във Фейсбук, телевизионната звезда Димитър Рачков предупреди, че в социалната мрежа има фалшиви страници, ползващи неговото име. „Скъпи приятели, фалшиви Фейсбук страници, създадени с моето име, разпространяват лъжлива информация за парични награди. Моля, не се доверявайте на тези измами и не …