fbpx

Омбудсманът Диана Ковачева настоява за минимална пенсия поне 369 лв.

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

„Водена от чувство за социална справедливост и с желание да бъда в подкрепа на възрастните хора, нееднократно съм отправяла препоръки към Народното събрание и представителите на изпълнителната власт. Една от тях е да не се допуска размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е под линията на бедността.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до двамата служебни министри – на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев, в която настоя в проекта за актуализацията на държавния бюджет за т.г. да бъде предвидено минималния размер на осъвременените пенсии да надхвърли линията на бедност. За тази година прагът на бедност у нас е 369 лева.

външна реклама

Омбудсманът препоръча още в предложението за актуализиране на размерите на пенсиите да не се допуска някоя група пенсионери да остане с неосъвременена и реално неувеличена пенсия.

„Обръщам внимание, че немалко възрастни хора са придобили и упражнили правото си на пенсиониране в годините назад, в някои случаи преди 10 и повече години. Основно искане на тези хора, което изцяло подкрепям е, за създаване на действащ механизъм за регулярно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за предходната календарна година, като условие, което да осигури на възрастните хора доходи за достоен живот“, пише доц. Ковачева до двамата министри.

Общественият защитник обръща внимание на факта, че само през изминалите две години хиляди пенсионери, техни организации, инициативни комитети и сдружения, са се обръщали към нея с индивидуални искания и колективни подписки, в които търсят подкрепата й за увеличаване на пенсиите и за създаване на законов ред, който да осигури ежегодното им актуализиране.

„В много от проведените от мен лични срещи хората са изтъквали, че са работили десетки години и са били осигурявани, съобразно нормативните изисквания. Техните очаквания са пенсиите, които получават да им осигурят нормален стандарт на живот, а не да ги поставят в групата на социално слабите граждани, живеещи с доходи равни или под социалния минимум“, категорична е Ковачева.

Тя посочва, че по данни на НОИ от м. януари т.г. около един милион пенсионери са с основен размер на пенсия под линията на бедност – 363 лева, както и че поискала нова справка от осигурителния институт с актуални данни към м. юли 2021 г.

 

Към настоящия момента минималната пенсия е 300 лева, а прага на бедност 369 лева. Голяма част от пенсионерите продължават да получават пенсията за осигурителен стаж и възраст, която е по-ниска от линията на бедност, предвид което отново настоявам за преодоляване на този порочен модел. Такива са и очакванията на възрастните хора към компетентните държавни институции“, подчертава омбудсманът.

В заключение Диана Ковачева настоява вземането на решенията по тази обществено чувствителна тема, която засяга осъвременяване на доходите на над 2 милиона пенсионери, да става в обстановка на прозрачност и публичност.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Пламен Николов към Беновска: Много харесах снимката ви с плавниците

външна реклама Кадър Нова и Беновска, ФБ Интересно предложение направи Пламен Николова на Беновска. Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. външна реклама След което я попита плува ли. Беновска му …

Новини
САЩ маха визите за Хърватия

външна реклама Снимка pixabay В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини …

Новини
Борисов: Изроди! Кръстник на всичко това е Румен Радев

външна реклама Кадър видео ФБ „Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Кръстникът на всичко това е Румен Радев. Правят ми се за успешни за два месеца. Нула са свършили. Как децата на Янев и Манолова бяха назначени, когато бях премиер. Защо не ги остъргахме? Нашата добрина …