fbpx

Окончателно: Парламентът отне Бюрото по защита от главния прокурор

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

Според измененията бюрото ще е самостоятелна организационна структура – „Бюро по защита на застрашени лица“ към министъра на правосъдието. То ще се занимава само със защитата на свидетели, а не и с охраната на магистрати. В момента застрашените прокурори и следователи се пазят именно от него, а съдиите – от главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство. След приемането на промените всички магистрати вече ще се пазят от ГДО.

Опасения от отстрелване на свидетели, предположение, че Делян Пеевски ще е защитен свидетел срещу Бойко Борисов и обвинения в мръсна поръчка от олигарси. Такива коментари белязаха окончателното приемане на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, с които Бюрото по защита преминава от главния прокурор към министъра на правосъдието. Те бяха гласувани на второ четене и така станаха единственият законопроект, приет окончателно от 46-ото Народно събрание, извън тези за актуализация на бюджета, пише Лекс.

външна реклама

Дебатът започна още по наименованието на законопроекта. Откри го Хамид Хамид от ДПС.

„Това заглавие не е най-подходящото. То трябва да е Закон за осветяване на някои защитени свидетели. Защо – това си личи от мотивите, изказванията и всички приказки, изговорени по този законопроект. Какво се цели всъщност? Чета една новина от 4 август – неизвестен откри стрелба по защитен свидетел по делото „Килърите“ Цонко Ненов. Това се цели. Кой има полза от това – определени престъпни групи, олигарси, които се укриват, защото по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували, че тези олигарси си имат представители тук, даже някои си имат и адвокати, които ги представляват“, започна той. А след това посочи Николай Хаджигенов от ИБГНИ като един от тези адвокати.

Според Хамид за „една малка но най-креслива част“ от депутатите тези промени са бизнес и те „още днес следобед ще си броят хонорарите“. „За една друга част са пиар. За останалата част са мръсна поръчка срещу бюрото. Заглавието може да се промени и на Закон на бегълците или Закон на опинците. Оказа се, че това е най-важният закон в държавата. Заради него цялата дясна част от залата избяга от „маловажна“ тема като актуализацията на бюджета на НЗОК, изсулиха се като не толкова модерни в днешно време мокасини от телешка кожа, такива възрожденски. Избягаха защото имаха мръсна поръчка“, продължи депутатът от ДПС.

Последва реакция от Хаджигенов: „Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой в защита на Кой, дори не на амбразурата, а под нея“.

Радостин Василев от ИНТ изтъкна, че не става ясно защо, ако бюрото мине към министъра на правосъдието, ще има отсреляни свидетели, както твърди Хамид. И подчерта, че мястото на тази структура е именно към министъра, където е била до 2014 г.

„Желанието на главния прокурор да си създаде военизирана структура накара хората да излязат на улицата. Тези промени ще възобновят една малка справедливост и ще поставят ясна граница с кого може да се прави съдебна реформа. Нямаме никакво съмнение, че ДПС иска да запази статуквото, защото вероятно ще имате нужда от защита“, каза той.

Димитър Делчев от ИБГНИ подчерта, че преместването на бюрото има символно значение. „Да, това Народно събрание не успя да махне Иван Гешев като главен прокурор и да го накара да отстъпи под настиска на гражданското общество. Но нека справедливостта да възтържествува“, каза той.

Тогава Хамид изтъкна, че сам е предложил да отпаднат полицейските функции на бюрото, но без то да се мести към министъра на правосъдието.

„В момента имаме министър на правосъдието, за когото съм сигурен, че няма да си позволи каквото и да е се случи със свидетели, но вече и децата в квартала знаят, че той ще стане конституционен съдия. От министерството казаха, че им трябват най-малко 4 месеца за прехвърлянето. През тях колко свидетели ще бъдат отстреляни?“, попита той

Атанас Славов от ДБ заяви, че в случая не става въпрос за друго, а за съобразяване на закона с Конституцията. И напомни, че прехвърлянето на бюрото към главния прокурор беше атакувано в Конституционния съд. „Ако то е в изпълнителната власт, ще има отчетност и няма да сме изправени в хипотезата, на която станахме свидетели онзи ден – докато главният прокурор говореше за независимостта на съдебната власт, си чатеше в реално време с пиар Севи Бойко. Това ли е независимостта на главната прокуратура, която гарантира независимостта на свидетелите?“, каза той.

И колегата му от ДБ Атанас Атанасов изтъкна, че по Конституция (чл. 105) всякакви силови функции може да се възлагат само на органи на изпълнителната власт, а не на съдебната.

Последва размяна на реплики между Цветан Енчев от ДПС и Филип Станев от ИТН. Първият заяви, че единствената цел на тези промени е да бъде наказан главният прокурор. „Няма значение как се казва този човек. Започва се с простички неща – бюрото, специализираните съд и прокуратура. За да знае главният прокурор и да помни, че не е ли избран от правилните хора, няма как да просъществува и да си върши работата. Това е голата истина“, каза Енчев. А Станев заяви: „Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват всячески да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с тях в тази зала“.

„Съдейки от писъците на определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“, включи се в дебата и Хаджигенов.

Реплики размениха и Десислава Атанасова от ГЕРБ и Мая Манолова от ИБГНИ. Манова защити измененията, мотивирайки се с конституционния проблем. А Атанасова ѝ напомни, че през 2014 г., когато бюрото е прехвърлено към главния прокурор самата Манолова, а и цялата група на БСП са гласували „за“.

Според измененията бюрото ще е самостоятелна организационна структура – „Бюро по защита на застрашени лица“ към министъра на правосъдието. То ще се занимава само със защитата на свидетели, а не и с охраната на магистрати. В момента застрашените прокурори и следователи се пазят именно от него, а съдиите – от главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство. След приемането на промените всички магистрати вече ще се пазят от ГДО.

Депутатите приеха и че всички дълготрайни материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, се предоставят на Министерството на правосъдието. Освен това всички трудови и служебни правоотношения с действащите служители също преминават към министерството.

Цялото прехвърляне е предвидено да се случи за 3 месеца.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Откриха казан за ракия в българско училище

външна реклама Снимка колаж Господари.ком Откриха инсталация за ракия в училище в Пазарджик, съобщава Будна Варна. Дестилиращата инсталация е била открихта екипи на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Пазарджик, в бивш физкултурен салон в сграда на училище в областния град. В съседна сграда пък били намерени и …

Новини
Борисов в Пловдив: Данъците ще трябва да се повишат

външна реклама Кадър видео ФБ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Пловдив обяви, че данъците неминуемо ще трябва да се вдигнат, ако се запази актуализираният размер на пенсиите. Бившият премиер отиде в града под тепетата да се срещне с актива на партията си. „Такива неща не се говорят преди …

Новини
Напусна ни Неделчо Михайлов

външна реклама Снимка профил ФБ Напусна ни известният журналист Неделчо Михайлов. Наскоро излезе дебютната му книга – “Балкански буквар”. Тя съдържа в себе си 5 разказа и 6 новели. външна реклама “За мен Варна е центъра на света и вечният град. Тук съм роден, душата и сърцето са ми тук”, …