fbpx

Обявиха при какви условия родителите, които са с децата вкъщи, могат да получат пари от държавата

Новини
външна реклама

илюстрация „Вихрогон“

Родителите, които са останали да гледат децата си вкъщи заради локдауна, могат да кандидатстват за помощ от държавата. Тя се отпуска на семейства с деца до 14 години. Възрастта е избрана, защото до навършването ѝ все още децата не е добре да бъдат оставяни напълно сами, пояснява Kmeta.bg.

От помощта можете да се възползвате:

външна реклама

-Ако сте родител на дете, което учи от разстояние заради пандемията от COVID-19, и се налага да излезете в неплатен отпуск, за да го гледате.

– Ако сте останали без работа, но нямате право на обезщетение за безработица или размерът му е по-нисък от минималната заплата.

– Ако сте самоосигуряващ се, но не можете да се трудите поради въведените мерки за борба с епидемията от коронавирус.

Максималният размер на месечната помощ за семейство с едно дете е 610 лв., а за семейства с две и повече деца – 915 лв. Месечният доход на семейство с 1 дете не бива да надвишава 2745 лв., а на семейство с две деца – 3660 лв.

Ако сте самоосигуряващи се, трябва да подадете заявление в НАП и да получите регистрирано прекратяване на дейността. Това може да се случи и по електронен път.

Трябва да имате уведомление от детската градина или училището (по имейл или в електронен дневник), общината или РЗИ, че детето минава на обучение от разстояние с решение на директор, на областен или общински щаб или е под карантина. Трябва да предоставите и служебна бележка, че сте в неплатен отпуск.

Заявленията за помощта и служебните бележки може да подавате в дирекциите „Социално подпомагане“, сканирани или снимани на имейл: ao@asp.government.bg, по пощата или чрез системата за сигурно електронно връчване.

За повече информация се обадете на колцентъра на МТСП – 080088001, или на телефонa на АСП – 0878221629.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …