Обещаха втора пенсия

Новини
реклама

Снимка Вихрогон

Манипулация е, че спестяванията за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове нямат доходност и тя е отрицателна. Внушенията, че средствата по партидите там се топят, са вредни, опасни и дори наказуеми. Това посочи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който коментира пред bTV отново излязлата на дневен ред тема от последната седмица.

Подобно твърдение е манипулативно и според Николай Марев от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Опасения дали се топят парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове се появиха след доклад на „Бетър Финанс“, според който 100 лева, внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 г., са се стопили до стойността на 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г.

По този повод Николай Марев обясни, че такъв институт не съществува, а става въпрос за неправителствена организация, която се финансира с европейски средства и няма нищо общо с Европейската комисия, нито с европейските надзорни органи.
„Изчисленията, направени в този доклад на „Бетър Финанс“, са направени от Любомир Христов, който е автор и на доклада, подготвен за Икономическия и социален съвет. Той цитира сам себе си. Дори самият автор си противоречи. Тези изчисления са манипулативни и са неверни. Дори не е обявил методология“, заяви Николай Марев.

Той поясни, че 100 лева, внесени през 2002 г., номинално към 30 юни 2020 г. са 208,95 лева – тоест средствата се удвояват. „Ако извадим от тях инфлацията, натрупана за този период, сумата става 116,91 лева“, допълни той.

реклама

„Няма такава методология по целия свят, където да се изчисляват реални доходности… Винаги се цитират нетни доходности след таксите на съответното дружество, инвестиционна компания или банка“, поясни Марев.

„Манипулация е, че няма доходност и тя е отрицателна. Втората лъжа е за прекомерните такси. Тази доходност, за която става дума, е след таксите, които са извадени“, каза от своя страна Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му тези изчисления на Любомир Христов са вредни, опасни и дори – наказуеми.

„Всява се паника и се създава обстановка за национализация на спестяванията на хората“, смята Велев.

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване дадоха и примери за постъпили вноски, суми по партидите и реална доходност на клиенти, които са се осигурявали съответно върху минимален, среден и максимален осигурителен доход:

„Показали сме точно колко са вноските и колко са разполагаемите средства по партидата. Цифрите показват, че реалната доходност на човек, който е на минимален доход, има 4029 лева разполагаеми, като вноските му са били 3430 лева. Тоест реалната му доходност над инфлацията и таксите, които са взети, е 10% за целия период. На човек със среден осигурителен доход той има разполагаеми около 13-14 000 лева, 11 000 лева от които са вноски, а останалото е доходност. За тези, които се осигуряват на максималния осигурителен доход, имат някъде около 23 000 лева. Доходността и там е положителна“, обясни Николай Марев.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Фандъкова: Затваряме дискотеките и баровете в София, препоръчваме студентите да учат дистанционно

реклама кадър: БНТ В последните дни София влезе трайно в „червената зона“ с постоянен ръст на броя заразени, това призна във кметът на столицата Йорданка Фандъкова в пост във Фейсбук. По тази причина баровете, клубовете и дискотеките в София ще бъдат затворени за две седмици, считано от утре. Заедно с …

Новини
Българският лекарски съюз настоява: Затворете дискотеките и всички мачове – без публика

реклама илюстрация Pixabay Затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки; всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика. Тези две мерки настоява да бъдат приложени веднага Българският лекарски …

Новини
Борисов и министрите Аврамова, Танева и Ананиев са под карантина

реклама снимка Фейсбук/Бойко Борисов реклама Премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова, финансовият министър Кирил Ананиев и земеделският министър Десислава Танева – това са лицата, с които е контактувал зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Всички те са с наложена карантина, след като Нанков даде положителна проба за …