fbpx

НСИ: Ръстът на разходите на домакинствата изпреварва растежа на приходите

Новини

Снимка вихрогон.бг

Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2021 г. е 1 894 лв. и спрямо същия период на 2020 г. се е повишил с 11.6%. Това сочат данни на НСИ.

В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата (58.5%), следван от доходите от пенсии (28.9%) и от самостоятелна заетост (5%). Спрямо второто тримесечие на 2020 г. относителният дял на дохода от работна заплата нараства с 1 процентен пункт, а доходът от самостоятелна заетост намалява с 0.9 процентни пункта, пише Нюз.

външна реклама

В номинално изражение през второто тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на 2020 г. доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят, както следва:

Доходът от работна заплата се увеличава от 976 на 1 108 лв. (с 13.5%).
Доходът от самостоятелна заетост намалява от 100 на 94 лв. (с 5.5%).
Доходите от пенсии нарастват от 481 на 547 лв. (с 13.7%).
Доходите от социални обезщетения и помощи намаляват от 52 на 45 лв. (с 13.1%).

През второто тримесечие на 2021 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.4%, а делът на дохода от натура – 0.6%.

Общият разход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2021 г. е 1 666 лв. и се е увеличил с 20.3% спрямо същото тримесечие на 2020 година.

В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (30.8%), следвани от разходите за жилище (16.9%), данъци и социални осигуровки (14.2%) и разходите за транспорт и съобщения (11.4%). Спрямо второто тримесечие на 2021 г. относителният дял на разходите за: храна и безалкохолни напитки намалява с 1.9 процентни пункта, данъци и социални осигуровки – с 0.9 процентни пункта, алкохолни напитки и цигари – с 0.5 процентни пункта, жилище – с 0.4. Увеличава се относителният дял на разходите за: културен отдих, свободно време и образование – с 1.4 процентни пункта, облекло и обувки – с 1.3 процентни пункта, транспорт и съобщения – с 0.5 процентни пункта, здравеопазване – с 0.2 процентни пункта.

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БТВ
БТВ „утрепаха“ зрителите си с поета на Слави

кадри bTV БТВ изненада зрителите си с доста скучно за зрителите интервю с бившия депутат от ИТН и дългогодишен сценарист на Слави Трифонов Ивайло Вълчев. В коментарите някои зрителите го определиха като „най-безсмисленото интервю, което е излъчвано в българския телевизионен ефир напоследък“. външна реклама В предаването „Лице в лице“ той …

БГ звезди
Любимата на Джино Бианкалана му каза „да“

Снимка: Джино Бианкалана, Инстаграм Риалити героят Джино Бианкалана изпитва истинско щастие в последно време. Той пусна снимка в социалните мрежи, на което се вижда как е коленичил пред любимата си Кристиана Канева с пръстен в ръка. „По дяволите! Тя каза „да“, пише към снимката двукратният победител в „Биг брадър“. Двамата …

БГ звезди
Вдовицата на Илия Павлов в опасна близост с Антонио Бандерас

Снимка: Дарина Павлова, Инстагам Дарина Павлова публикува снимка с популярния холивудски актьор Антонио Бандерас. Вдовицата на бившия бос на „Мултигруп“ Илия Павлов е постнала кадъра, за да честити рождения ден на испанеца, който навърши 62 години. Покойният й съпруг бе роден само четири дни преди Бандерас – на 6 август …

teknoloji haberlerihaberler

error: Content is protected !!