fbpx

НСИ: Близо 1000 лв разлика в заплатите в София и провинцията

Новини
реклама

Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, които са на двата полюса по този показател, показват данните на НСИ.

Столичани се разписват средно на месец за 1822 лева, докато в Благоевград – едва 886 лева средно на месец, пише Дарик.

Враца вече измества София област от второто място по размер на средната заплата – с 1280 лева. Най-вероятно причината са високите възнаграждения в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като градът влиза в областта.

В топ пет се нареждат София област – с 1247 лева средна заплата, Варна – 1218 лева и Стара Загора – 1205 лева.

В големи градове като Пловдив и Бургас средните заплати са съответно 1149 лева и 1082 лева и остават доста под средната за страната, която е 1337 лева.

В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева, показват още данните на НСИ, цитирани от „Труд“. Кърджали остават лев по-надолу – с 999 лева средна заплата, а на опашката остават Силистра и Видин – съответно с 938 лв. и 916 лева.

реклама

Заплатите у нас са се повишили в месеците в пика на кризата с коронавируса. В София ръстът на възнагражденията е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март. Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4 на сто. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8 на сто и 1,7%, а във Варна – с близо 2 на сто.

Във Видин възнагражденията се увеличават с близо 5 на сто за тримесечие, а в Благоевград – с 2 на сто.

НСИ вече отчете, че средната заплата за юни е 1355 лв., което е с 8% повече от същия месец на 2019 г.

Най-ниски са заплатите на хората, които работят в туризма и ресторантьорството, показват данните на Националния статистически институт. В почти всички градове възнагражденията в този сектор се понижават през второто тримесечие на тази година спрямо предходното.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
НСО опроверга Борисов: Всички без изключение са проверявани, преди да влязат при премиера

реклама Кадър видео ФБ „Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава“, посочват още от службата и явно с това се опитват да обясня защо премиерът не …

Новини
Специалистите алармират: Крайно опасно е да се приемат лекарства за „разреждане“ на кръвта

реклама Снимка pixabay Освен това, поясняват, че не съществува научен термин “разреждане на кръвта”. Има еквивалентно понятие – хемодилюция, т.е., разреждане на кръвта с течност. Само лекар може да вземе решение дали да отмени или замени ацетилсалициловата киселина в случай, че я приемате. Приемът на ацетилсалицилова киселина от деца с …

Новини
Синоптикът Симеон Матев: Идва Бяла Коледа

реклама Снимка pixabay Декември започва със студено и ветровито време, но след няколко дни ще се затопли. Натрупалата се снежна покривка бързо ще се стопи. Облачно и с валежи вече от дъжд ще бъде през първото десетдневие на месеца. Температурите ще бъдат около и малко над нормата, прогнозира Симеон Матев …