fbpx

НСИ: Близо 1000 лв разлика в заплатите в София и провинцията

Новини
външна реклама

Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, които са на двата полюса по този показател, показват данните на НСИ.

Столичани се разписват средно на месец за 1822 лева, докато в Благоевград – едва 886 лева средно на месец, пише Дарик.

Враца вече измества София област от второто място по размер на средната заплата – с 1280 лева. Най-вероятно причината са високите възнаграждения в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като градът влиза в областта.

външна реклама

В топ пет се нареждат София област – с 1247 лева средна заплата, Варна – 1218 лева и Стара Загора – 1205 лева.

В големи градове като Пловдив и Бургас средните заплати са съответно 1149 лева и 1082 лева и остават доста под средната за страната, която е 1337 лева.

В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева, показват още данните на НСИ, цитирани от „Труд“. Кърджали остават лев по-надолу – с 999 лева средна заплата, а на опашката остават Силистра и Видин – съответно с 938 лв. и 916 лева.

Заплатите у нас са се повишили в месеците в пика на кризата с коронавируса. В София ръстът на възнагражденията е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март. Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4 на сто. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8 на сто и 1,7%, а във Варна – с близо 2 на сто.

Във Видин възнагражденията се увеличават с близо 5 на сто за тримесечие, а в Благоевград – с 2 на сто.

НСИ вече отчете, че средната заплата за юни е 1355 лв., което е с 8% повече от същия месец на 2019 г.

Най-ниски са заплатите на хората, които работят в туризма и ресторантьорството, показват данните на Националния статистически институт. В почти всички градове възнагражденията в този сектор се понижават през второто тримесечие на тази година спрямо предходното.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Намериха мъртво 7-годишно дете край Силистра

външна реклама снимка „Вихрогон“ Тялото на мъртво момиченце е намерено в силистренското село Нова Черна, съобщиха от МВР. Полицията изяснява обстоятелствата и причините за смъртта на 7-годишното момиче, която е настъпила вчера около 17:30 часа в дома му в селото. Според предварителните данни от извършения на адреса оглед фаталната злополука е …

Незабавни статии
Ива Митева към Мая Манолова: Ще ви донеса фиша от заплатата си

външна реклама кадър БНТ, Народно събрание Ожесточен спор проведоха лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и председателят на Народното събрание Ива Митева в пленарната зала по темата за депутатските заплати. Предложението на Манолова беше за намаляване на възнаграждението до 1570 лева. Това стана причина Митева директно да я обвини в …

Новини
Олимпийско злато за Ивет Горанова! Каратиската донесе прървата ни олимпийска титла от 2008-а насам

външна реклама кадър БНТ След 13-годишно чакане България отново има олимпийски шампион. Току-що Ивет Горанова спечели златния медал на турнира по карате в дисциплината „кумите“. Тя е само на 21 години и бе най-младата участничка в категория до 55 килограма. На финала младата плевенчанка победи украинката Анджелика Терлюга с 5:1. …