fbpx

НС прие: Кладенци, навеси и чешми ще се строят без разрешение от общината

Новини
реклама

За това съобщи зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов в профила си в социалната мрежа. Това съобщават и от пресцентъра на ВМРО.

Закони, като ЗУТ са тежки и скучни – рядко някой им обръща внимание, но днес направихме поредица от сериозни промени и, мисля, това беше достоен финал за дейността на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, която имам честта да председателствам. Обсъжданията по него продължиха 4 месеца, чухме доводите и на професионалнните организации на архитекти, инженери, консултанти, предприемачи в строителството, и тези на общините и строителния контрол. Винаги в тази комисия сме работили строго професионално, без политизация и свидетелство за това са множеството приети предложения на опозицията. В резултат имаме добър (според мен) закон, който прави промените в следните основни направления:
ПО-СРОГИ ПРАВИЛА В ПОЛЗА НА ОБЩНОСТТА:
– Ограничава се възможността да се строи по-високо от допустимото във вилните зони, зоните за ниско застрояване, и зона „А“ и зона „Б“ по Черноморското крайбрежие. Там често се появяваха сгради по 4 или 5 етажа, характерни за средно, а не ниско застрояване – сега тази практика ще се прекрати и ще съхраним средата за живеене.
– Няма да се допуска въвеждане в експлоатация на сгради без изградена инфраструктура.
– Спира се порочната практика ателиетата да бъдат записвани като помещения, в които не се живее, а впоследствие да се ползват като жилища.
ОБЛЕКЧЕНИЯ:
– Облекчават се условията за извършване на търговия на открито (чрез щандове, колички, грилове и хладилни витрини, щендери и др) върху общинска собственост с разрешение на кмета на общината.
– Облекчават се собствениците на имоти при промяна на предназначението на сграда без извършване на строителни и монтажни работи. Досега за да превърнеш магазинът си в офис например, трябваше да платиш на проектанти по всички специалности и да чакаш месеци.
– При облекчени условия (без проект) се издава разрешение за строеж и за реконструкция и основен ремонт на покриви и постройки на допълващото застрояване – селскостопански и други обслужващи сгради (плевни, обори, летни кухни, гаражи, кочини и кокошарници).
– Отпада изискването за разрешение за строеж на кладенци, навеси, чешми, септични ями и временни тоалетни и леки постройки за инвентар и отоплителни материали.
– В полза на земеделските производители се намаляват изискванията за изграждане на оранжерии с площ от 200 кв. до 1000 кв. м., включително парници с временна конструкция.
– Създава се единен публичен регистър по устройството на територията (електронен) към МРРБ, който да обедини във себе си всички регистри, водени от МРРБ, ДНСК и областните и общински административни органи. Към настоящият момент голяма част от тези регистри на са дигитализирани, достъпът до тях е ограничен и административно затруднен, което създава затруднения за бизнеса и гражданите. Ще се улесни достъпа до информация и документация, необходима за извършване на съответната административна услуга, което ще облекчи както гражданите и бизнеса, така и самата администрация .

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
10 години при един работодател, дават право на шест заплати при пенсиониране

реклама Снимка вихрогон.бг Влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда регламентират по нов начин изплащането на заплати при пенсиониране. Шест заплати вече ще бъдат изплащани при 10 години стаж от последните 20 години при един и същи работодател, като отпадна изискването този стаж да е непрекъснат, пише БНР. …

Новини
Доц. Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане на мерките

реклама Кадър видео Нова ТВ Доказва се, че при спазване на правилата, работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане. „Намираме се в …

Новини
Разхлабват още мерки със заповед на здравния министър

реклама Кадър видео Нова ТВ Със заповед ва министър Ангелов от 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Занятията трябва да се провеждат в съответствие с изготвените от министерствата на образованието и науката и здравеопазването Насоки за работа на системата на …