fbpx

Ново проучване на Медиана: Нинова бие Борисов

Новини
реклама

 

Това показват данните от изследване на агенция Медиана на Кольо Колев, проведено от 12 до 17 декември с 954 души чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната.

Средната оценка за правителството към момента по шестобалната система е 3.22. Най-одобряванията политик в държавата е президентът Румен Радев, а Мая Манолова и Корнелия Нинова си изравняват с Борисов по рейтинг, пише Офнюз.

 

Рейтинг на политиците(в проценти)

РУМЕН РАДЕВ 58
БОЙКО БОРИСОВ 32
МАЯ МАНОЛОВА 32
КОРНЕЛИЯ НИНОВА 32
СЛАВИ ТРИФОНОВ 28
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ 21
ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ 17
МУСТАФА КАРАДАЙЪ 15
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ 14
ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА 12
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ 8
ВОЛЕН СИДЕРОВ 7

Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт – 52% желаят ново управление без ГЕРБ, 19 % са за запазване на сегашното управление. Засиленото желание за промяна обаче засега рефлектира слабо върху основната опозиционна партия БСП и се насочва предимно към „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Същевременно огромна част от желаещите промяна все още търсят своето политическо представителство – 42 % заявяват, че все още не са решили твърдо за кого да гласуват.

А АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 19.7

ГЕРБ 18.5

„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ 13.0

ДПС 8.3

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ (ВМРО/НФСБ) 3.6

ИЗПРАВИ СЕ. БГ* 3.7

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 2.6

ВЪЗРАЖДАНЕ 1.7

ВОЛЯ 1.2

„НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ“ 1.2

АБВ 1.2

ЗА ДРУГА ПАРТИЯ** 1.9

НЕ БИХ ГЛАСУВАЛ 23.4

*Към резултатът на „ИЗПРАВИ СЕ.БГ“ е прибавен и този на „ДВИЖЕНИЕ 21“. **Партии с резултат под 1%“.

реклама

Към момента четири политически формации могат да са сигурни че ще влязат в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв Народ“ и ДПС. Патриотите, Изправи си БГ и Демократична България имат своите шансове, но към момента трудно могат да са сигурни за своето представяне.

Ситуацията изглежда по следния начин – Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта; Раздробената опозицията не дава индикации, че може да вземе властта. Двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ са с практически изравнени позиции – с разлика от 1%, но и двете биха се нуждали от подкрепа в опит да съставят управление. ГЕРБ обаче, както се вижда, не се ползва с обществено доверие и трудно може да привлече съюзници. Потенциалните алтернативни формации пък се стремят към ясно дистанциране от БСП.

54% от хората очакват новата година със страх. Корона кризата е нанесла тежък икономически удар върху българите и е стопила голяма част от резервите, с които те посрещнаха първата вълна. Над 40 % декларират силно намаление на семейните доходи; 21 % заявяват, че вече са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разходите за ток, вода, храна; 12% са загубили работата си, а на 19% са им намалили заплатата.

Протестите са нанесли сериозен удар върху имиджа на главния прокурор Иван Гешев – едва 16% декларират, че действията му вдъхват доверие, 50% декларират разочарование.

Едва 20% са твърдо „за“ ваксинирането, 43% са против, а 37 % се колебаят. Очевидно, разнопосочните послания по темата корона-вирус са дали отражение и сега хората ще трябва да решат дали да вземат мерки срещу „грипчето“ или да се доверят на медицинските специалисти, коментират от Медиана.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …