fbpx

Новите локомотиви на БДЖ с имена на български владетели

Новини
реклама

Кадър видео ФБ

Премиерът Бойко Борисов днес бе возен на локомотив с името „Хан Кардам“, който е един от 15 нови локомотива, каквито БДЖ купува за първи път от 1986 г.

С Борисов бе и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той съобщи, че 15-те нови локомотива са купени с 220 млн. лева европейско финансиране. От разговора между него и Борисов се разбра, че е изплатен 1 млрд. лева дълг на БДЖ и компанията започва начисто. Предстои купуването и на 40 нови вагона за дългите дестинации, пише Дневник.

След външния оглед на локомотива Борисов повика машинист, който му представи техниката отвътре и осъществи кратък курс. След като се поинтересува къде е вагонът, който трябва да бъде закачен на локомотива и той се оказа в обратната посока, Борисов попита „Завой можеш ли да правиш“. Локомотивът всъщност разполага с две кабини в двата си края, когато трябва да се обърне посоката на движение.
Малко по-късно Борисов разгледа и нови вагони. До края на годината ще бъдат купени 100 рециклирани вагона, в момента в движение са 15, обясни Росен Желязков.

Новите локомотиви и имената им

На 22 декември БДЖ получи първите два нови локомотива „Сименс Смартрон“. До средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива. Те ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната.

Това са първите нови локомотиви, купени от 1986 г. насам. „В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав“, коментира през миналия месец министърът на транспорта Росен Желязков.

Всички нови локомотиви ще бъдат кръщавани на български владетели. Засега има такива с имена Аспарух, Тервел и Кардам. Върху всяка една машина ще има поставен QR код. Когато кодът се сканира с мобилен телефон, пътниците ще могат да научат интересни факти от историята, свързани с владетеля.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ВМРО: 700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата

реклама Няма да увеличаваме данъците и ще намалим държавните разходи. Паралелно с това ще увеличим парите за втората година майчинство и ще осигурим безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете. Повишаване на средната пенсия до 700 лв., на средната работна заплата – до 2500 лв., а всички пенсионери …

Новини
Булевард България: „Работникът“ с премиерското сако е общински съветник от ГЕРБ

реклама Кадър видео ФБ PR-ите на Борисов представиха мъжа като строителен работник. „Работникът“, който получи като подарък сакото на премиера Бойко Борисов по време на вчерашната му инспекция на участък от АМ „Хемус“, всъщност се оказа общински съветник от ГЕРБ във варненската община Суворово, пише сайтът boulevardbulgaria.bg. PR-ите на Борисов …

Новини
Държавата ще компенсира родители, за чиито деца няма места в общински или държавни градини

реклама Снимка pixabay Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи. Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски …