fbpx

Новият шеф на агенцията по горите: 20 фирми са феодали в държавните гори за смешни пари

Незабавни статии
външна реклама

кадър: bTV

До дни ще бъде изнесена информация за всички частни фирми, които ползват ловните стопанства в България. Това са 20 или дори по-малко фирми. „За едни смешни пари едни богати хора получават страхотен контрол върху ловните стопанства“, коментира новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев по bTV.

Идеята първоначално е била с частни партньорства да се възстанови дивеча, но в един момент поради липсата на прозрачност, единици изпълняват кореткно задълженията си, а други злоупотребяват с тези права и са започнали да феодализират и да мачкат колегите от ловните стопанства“, отбеляза той.

външна реклама

Хващаме бракониерите, след два дни те отново са в гората, каза шефът на горската агенция, който е природозащитник и е дълбоко запознат с работата на агенцията преди да я оглави.

Ако горският сектор се деполитизира, ще спре незаконната сеч, обясни Дунчев. Той подчерта, че няма горски, който да не е бил подложен на политически начин, ако откаже участие в престъпни схеми. „Щом някой откаже, веднага след това получава обаждане от някакво ниво на властта“, каза обясни шефът на агенцията по горите. За съжаление, в провинцията хората няма как да си позволят да останат без работа, затова се поддават на натиска.

Дунчев обяви мерки, с които контролът в горите ще се засили – търговете вече ще са електронни, а всеки камион, който излиза от държавните гори ще се снима.

1/3 от лесовъдите в България за изхвърлени от системата, защото са отказали участие в злоупотреби, каза той. Според него обаче обществото вече има ясно отношение към управлението на горите.

Ако злоупотребите с природата от страна на бизнеса и администрацията не спрат, хората ще ги изхвърлят заедно с бетонните им блокчета, коментира Александър Дунчев.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Банките в България премахват срочните депозити

външна реклама Снимка вихрогон.бг Депозитите на хората се превърнаха в разход за банките. Старото правило „Бели пари за черни дни” по време на криза доведе до сериозен ръст на депозитите през пандемичната 2020 година. Само за година спестяванията на домакинствата са нараснали с 12 % – до 63,5 млрд. лв. …

Новини
Николай Малинов: Всичко, което имат, са едни голи обвинения

външна реклама Кадър видео Нова ТВ   „Щом ще играем на карти, добре. Ще видим на какво ще заложат. Всичко, което имат, са едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и …

Новини
Рашков: Върху избиратели се оказва огромен натиск

външна реклама Кадър видео новини.бг Огромен натиск е оказван върху избиратели. Тази информация е докладвана на вътрешния министър Бойко Рашков от областния управител на Смолян, обяви самият той на брифинг. „В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели – по различен начин и по различни причини”, обясни силовият …