Новият министър на вътрешните работи Терзийски: Ще се справим и с общонационален протест

Новини
реклама

Ще се справим и с общонационален протест. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия новият вътрешен министър Христо Терзийски по повод обявения за днес общонационален митинг пред Министерския съвет, предаде vevesti.bg.

„Ако имахме организатор на протеста в София, който спазва закона и каже на тази дата ще направя мероприятие и ще затворя дадено кръстовище, щяхме да направим съвещание и ще знаем неговите намерения. Ако имаме предварителна информация, ще вземем мерки, така че едната страна да няма съприкосновение с другата“, поясни той.

Терзийски призова тези, които протестират, да спазват правилата и да не влизат в пространството на останалите граждани и коментира снощния случай, при който шофьор бутка протестиращ при блокиране на кръстовището на Ректората.

„Човекът с черния джип е искал да мине през кръстовището на Ректората, не е знаел, че е блокирано. Няма разрешение за шествията. Опитваме се да помагаме на другите граждани“, каза вътрешният министър.

„Щом и двете страни са недоволни значи сме си свършили работата. Нямаме информация за това къде и колко хора ще се съберат днес, но имаме организация“, каза още министър Терзийски.

В социалните мрежи се призовават хората да започнат да се събират за общонационалния митинг още в 10.00 ч. като официалният час на протеста е 19.00 ч. Според заявките блокади ще има през целия ден на различни места в столицата. Организаторите призовават хората да си носят палатки, чадъри, одеала и дрехи, защото щели да останат пред Министерския съвет до постигане на исканията си.

Терзийски коментира и как полицаите ще бъдат компенсирани за извънредния им труд по време на протестите.

„Първата ми задача беше да разговарям с полицейските синдикати. Една от темите беше ненормираното работно време. Нашите служители са два вида – тези, които работят по график и тези на смени, на ненормиран работен ден. Направихме бързи крачки към промяна в Закона на МВР, където да отпаднат норми, така че да ни позволят в цялост изплащането на извънработния труд. Специално досега те се компенсираха с 12 дни допълнително отпуска. Финансовият министър пое ангажимента, че ще ни бъдат отпуснати над 65 млн. лв. годишно. Надявам се промяната в закона да влезе в сила от 1 януари 2021 г.“, каза министърът на вътрешните работи.

Терзийски каза още, че е взел бързо решението на стане министър и след това няма да се връща в системата на МВР.

„Бях на „Росенец“ като полицейски ръководител, за да планираме мерките за сигурност. Това не са сгради, които можеш да обезпечиш лесно. Не беше толкова мирно и тихо, имаше доста обидни реплики от едната към другата страна“, каза Терзийски.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мария Игнатова призна за връзката си с Нойзи в „Папараци ново 20“: Той е голямата ми любов

реклама Снимка ФБ Снощи в ефира на БТВ бе излъчен първият епизод от шоуто „Папараци ново 20“. Продуцентите смениха водещата през този сезон, като в стола на Венета Райкова седна Мария Игнатова. Голяма доза притеснение излъчваше водещата, но гостуването на шефът й Андрей Арнаудов поразчупи обстановката. Мария Игнатова започна ударно …

Новини
Сега: Испания не казва разпитван ли е Борисов за къщата в Барселона

реклама Снимка ФБ В Испания разследването ”Барселонагейт” продължава. Полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна. Тъй като производството е висящо, испанските власти не отговориха и дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук. Това става ясно от отговорите на …

Новини
Офнюз: Вируси, пренасяни от комарите, могат да причинят инсулт

реклама Снимка pixabay Комбинация от два вируса, пренасяни от комари, може да бъде смъртоносна, причинявайки инсулт. Това установи ново изследване, публикувано в The Lancet Neurology. Учени от Университета в Ливърпул изследват връзката между неврологично заболяване и инфекция с вирусите на зика и чикунгуня. Тези вируси, които циркулират най-вече в тропиците, …