fbpx

Нови мерки влизат в сила в страната

Новини
15
реклама

От 12 до 30 ноември са в сила нови противоепидемични мерки на територията на Република България, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Мерките се регламентират с издадена днес Заповед № РД-01-651/11.11.2020 г. ба здравният министър:

– Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11.11.2020 г. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

– Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.

– Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие, с изключение на тези, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки/групи.

– Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Здравни грижи“, както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

реклама

– Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 9) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

– Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

– Малолетните и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ, само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

– Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

– В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

реклама
loading...

Това означава ли, че след 10 часа приоритетно ще пазаруват в хранителните магазини и аптеките хората под 65 години?

Това въпросе ли е или заяждане?! Нямате ли си сериозни занимания или бързате да навлезете в тази възрастова група , за за смените плочата ?! Моля, не ми отговаряйте !!! Въпросът беше риторичен!

Няма нищо обидно,а живота дано ви позволи да доклепате 65 г-и чуйте се пак отново по-
точно

Затворете училищата в малките населени места. Реално един учител контактува с 150-160 ученици. Аз, лично преподавам от 3 до 12 клас на роми. Те не ходят на лекар, а всички са болни.

Кое е това село с 150- 160 ученици ? То в селата и малките населени места няма такова жители камо ли деца ученици .

Що за абсурд. Възрастните си щъкат постоянно по магазините а аз нямам право от 8 да 10 ч. Да пазарувам.Възрастните защо тогава са в магазините когато са мойте часове за пазаруване. Просто абсурд след абсурд

Желая Ви вечна младост ! Никак не е далеч времето , когато ще сте в другия лагер, само Ви се струва , че има много време !/знам, защото съм минала по този път

Кое е това село с 150- 160 ученици ? То в селата и малките населени места няма такова жители камо ли деца ученици .

Обединените Анонимен, обединените. В селата училищата са обединени и в тях учат предимно деца от ромски произход. При нас е същото. Половината са болни – лекар няма, пишат бележки по семейни причини или в повечето случаи идват болни на училище. С една маска ходят цялата седмица-мръсни та чак черни. Ужас е!

Абсурд не от Ковид а просто от настинка в зимния сезон всички старци от 8 до10 навън. Болест и смърт за старците. В снега и минуси ви температури навън.

Сега ще ни на тъпчат в рейсове те с тези, които отиват на работа. От трън та на глог. В магазина поне мога да се дистанцира, а в автобуса? На покрива.

А Булбанк актуализира лични документи до края на ноември, в противен случай ще блокират сметки. Какво да правим?

15 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …