fbpx

Нова тв: Броят на болничните намалява, а смъртността се увеличава, причината не е вируса

Новини
реклама

Снимка вихрогон.бг

Само за една година болничните у нас са намалели с над 11 000 броя. В същото време смъртността се увеличава, но причината не е единствено вируса, който коси из целия свят, а това, че са спрели плановите операции, хората са уплашени и не ходят на лекар, липсва диагностиката. Това е бомба със закъснител, която ще ни удари щом заглъхнат вълните от короната, убедени са лекарите.

Само за октомври са приети около 230 000 болнични листове. Тове е с почти 11 400 по-малко от същия период през миналата година. Това сочат данни, с които NOVA разполага.

През 2020 г. до момента общо приетите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко спрямо 2019 г.

Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за коронавирус.

„Пролетта имаше по-голям натиск върху нас от работодатели за издаване на болнични. Тогава паниката беше голяма и ако вие кихнете в работата, работодателят ви праща да си ходите”, обясни д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар.

реклама

Междувременно, болни хора продължават да работят и от вкъщи, под формата на хоумофис. Така – болничните намаляват още, а разликата спрямо миналата година се усеща и по още една причина – спирането на плановия прием в болниците. Изкривената статистика пациентските организации обаче определиха като бомба със закъснител.

„Хората се уплашиха и не ходят на лекар. Плановите операции са 90% от всички операции. Тоест, когато с 90% е намаляла дейността на болниците, е логично да намалеят и болничните”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

„Ние един път го преживяхме това след първото затваряне на първата вълна. Когато след това дойдоха болните и те бяха вече в късния стадий, когато ние не можехме да помогнем вече”, обясни д-р Зоран Станков, Клиника по „Инвазивна кардиология”, Сити клиник.

Още в началото на пандемията и медици алармираха за обратния ефект, който се очаква след спирането на плановите интервенции и диагностиката.

Последиците, според тях, сега ще са още по-сериозни. От справката на НСИ пък става ясно, че смъртността също се повишава от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която починалите са с 652-ма повече спрямо 2019 година. Дневно, те са средно между 20 и 30 повече спрямо същия период на миналата година.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Как да се справим с ВиК проблемите у дома?

реклама Всяко домакинство се е сблъсквало с проблеми, с водопровода и канализацията. Едни се оплакват от течащи тръби, други пък се жалват от запушени канали, а трети просто не могат да монтират тоалетното казанче. Всички тези неща изискват намесата на специалист, с чиято помощ всичко да си дойде на място. …

Новини
НИМХ: Утре температурите ще стигнат до 15 градуса, от неделя идва застудяване

реклама Снимка pixabay Утре максималните температури на места ще стигнат до 15 градуса, съобщават от НИМХ. В Дунавската равнина и източните райони временно ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В планинските райони ще бъде слънчево и сравнително топло. В равнинната част от страната след полунощ и сутринта ще …

Новини
Мис България 2020 Радинела Чаушева: Затворете телевизиите за 2 седмици и ще настъпи мир

реклама Снимка инстаграм „Вместо заведенията, ще настане голям мир и спокойствие, ако затворим телевизиите за 2 седмици“, обяви Радинела Чушева, пише HotArena. реклама Подобни възгласи се чуха още през пролетта, когато хората предозираха с твърде много негативни новини по медиите. реклама loading…