fbpx

Нова тв: Броят на болничните намалява, а смъртността се увеличава, причината не е вируса

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

Само за една година болничните у нас са намалели с над 11 000 броя. В същото време смъртността се увеличава, но причината не е единствено вируса, който коси из целия свят, а това, че са спрели плановите операции, хората са уплашени и не ходят на лекар, липсва диагностиката. Това е бомба със закъснител, която ще ни удари щом заглъхнат вълните от короната, убедени са лекарите.

Само за октомври са приети около 230 000 болнични листове. Тове е с почти 11 400 по-малко от същия период през миналата година. Това сочат данни, с които NOVA разполага.

външна реклама

През 2020 г. до момента общо приетите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко спрямо 2019 г.

Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за коронавирус.

„Пролетта имаше по-голям натиск върху нас от работодатели за издаване на болнични. Тогава паниката беше голяма и ако вие кихнете в работата, работодателят ви праща да си ходите”, обясни д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар.

Междувременно, болни хора продължават да работят и от вкъщи, под формата на хоумофис. Така – болничните намаляват още, а разликата спрямо миналата година се усеща и по още една причина – спирането на плановия прием в болниците. Изкривената статистика пациентските организации обаче определиха като бомба със закъснител.

„Хората се уплашиха и не ходят на лекар. Плановите операции са 90% от всички операции. Тоест, когато с 90% е намаляла дейността на болниците, е логично да намалеят и болничните”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

„Ние един път го преживяхме това след първото затваряне на първата вълна. Когато след това дойдоха болните и те бяха вече в късния стадий, когато ние не можехме да помогнем вече”, обясни д-р Зоран Станков, Клиника по „Инвазивна кардиология”, Сити клиник.

Още в началото на пандемията и медици алармираха за обратния ефект, който се очаква след спирането на плановите интервенции и диагностиката.

Последиците, според тях, сега ще са още по-сериозни. От справката на НСИ пък става ясно, че смъртността също се повишава от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която починалите са с 652-ма повече спрямо 2019 година. Дневно, те са средно между 20 и 30 повече спрямо същия период на миналата година.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
НСИ: Средната работна заплата расте, вече е 1500 лв за март

външна реклама Снимка вихрогон.бг Средната брутна месечна работна заплата за януари 2021 г. е 1 454 лв., за февруари – 1 431 лв., и за март – 1 500 лева. По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2021 г. …

Новини
1
Сестрата на Саня Борисова се сгоди за жена

външна реклама Снимки профил инстаграм Сестрата на актрисата Саня Борисова, която е по-известна с брака си с режисьора Ники Илиев, не е толкова популярна у нас, но затова пък е доста известна в Дубай, където живее и работи от 10 години. Рене, както я наричат приятелите, работи като модел и …

Новини
Масов бой в заведение в Разлог след направена забележка

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Масов бой след скандал е възникнал снощи около 22 часа в заведение в Разлог. На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как група мъже се нахвърлят върху друга компания. Разменят се силни удари, чупят столове и маси. От пресцентъра на полицията съобщиха, че …